"Tentativele de a-şi atinge obiectivele politice prin metode teroriste, precum luarea ca ostatice a unor persoane care aparţin unei terţe părţi, sunt inacceptabile şi îi descalifică pe separatişti ca interlocutori politici", afirmă Biroul.
Într-un comunicat difuzat sâmbătă, miniştrii polonezi de Externe şi al Apărării i-au îndemnat deja pe "răpitori să elibereze imediat şi fără condiţii persoanele reţinute", inclusiv un ofiţer din cadrul armatei poloneze.
Opt observatori OSCE, reţinuţi de către insurgenţii proruşi începând de vineri, au fost prezentaţi duminică presei, la Slaviansk, un bastion separatist în estul Ucrainei.
Grupul este alcătuit din şapte ofiţeri - trei germani, un polonez, un ceh, un danez şi un suedez - şi un traducător.
Ofiţerul suedez, bolnav de diabet, a fost "eliberat" între timp, a anunţat duminică o purtătoare de cuvânt a separatiştilor.
"Suntem ofiţeri OSCE cu statut diplomatic", a declarat, în numele grupului, colonelul german Axel Schneider.
"Prezenţa noastră la Slaviansk este, fără nicio îndoială, un instrument politic pentru cei care iau decizii în regiune. Ei se vor servi de ea în negocieri", a adăugat el.
"Acest lucru nu este o surpriză. Nu mă pot întoarce acasă liber", a continuat colonelul. Primarul autoproclamat al oraşului Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a declarat duminică dimineaţa, înainte să-i prezinte în faţa jurnaliştilor, că observatorii OSCE sunt "prizonieri de război".
"În oraşul nostru, care se află în stare de război, orice membru al vreunui personal militar care nu are permisiunea noastră este considerat prizonier de război", continua el, adăugând că membrii misiuni sunt reţinuţi în sediul Primăriei.