Al șaselea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România.
Este vorba de un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Bărbatul va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți, a anunțat Ministerul Sănătății.
Ultimul caz oficial de variola maimuței confirmat a fost marți, 21 iunie, la un bărbat de 37 de ani. Simptomele au apărut pe data de 18 iunie iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu.
Primul caz de variola maimuţei în România a fost diagnosticat la începutul lunii iunie. Este cazul unui bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti. Boala a debutat cu 4 zile înaintede confirmare, iar pacientul s-a prezentat la spital. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, a rezultat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței, potrivit Ministerului Sănătății.
Specialiștii susțin că nu există niciun motiv de temeri privind o răspândire în masă a variolei maimuței, după ce primul caz a fost confirmat oficial, luni, în țara noastră. Medicul infecționist Adrian Marinescu a atras atenția că din neștiință sau din reavoință sunt vehiculate informaii false privind atât răspândirea bolii, cât și presupusul aspect de pandemie.
Ce este variola maimuței - Cum se răspândește și cât de gravă este boala
Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. Este produsă de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.
Există două tipuri de virus pentru variola maimutei, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată. În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.
Virusul variolei maimuței se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată sau prin materiale contaminate, cum ar fi lenjeria de pat.