Cercetarea a fost realizată de Indian SARS-CoV-2 Genomic Consortia (INSACOG) şi de National Centre for Disease Control (NCDC). Potrivit concluziilor, varianta Delta (B.1.617) şi tulpina sa secundară B.1.617.2 sunt capabile să atingă o viteză foarte mare de răspândire în rândul populaţiei, fiind responsabilă de cele peste 400.000 de cazuri de infectare raportate zilnic.
”Varianta Delta are un grad înalt de transmisibilitate (...) care este cu până la 50% mai mare decât B.1.1.7, varianta Alfa detectată pentru prima oară în Marea Britanie, ca urmare a unei încărcături virale mai mari şi o capacitate mai mare de penetrare a sistemului imunitar”, au transmis cercetătorii.
Potrivit studiului preliminar, această mutaţie nu a avut însă o influenţă preponderentă asupra creşterii ratei de mortalitate cu până la 4.000 de decese pe zi, care ar putea fi asociată sistemului deficitar de sănătate, printre alţi factori.
În ultimele luni, India s-a confruntat cu o explozie a noilor cazuri Covid-19. De la sub 10.000 de infectări pe zi în februrie, țara a atins, în mai, 400.000.
Deşi datele sugerează că o creştere timpurie a cazurilor a avut loc între ianuarie şi februarie, asociată variantei britanice şi celebrării unor ritualuri religioase cu o amplă participare de persoane, în săptămânile ulterioare s-a observat "o recrudescenţă a contagierilor cu varianta B.1.617 şi a tulpinii secundare B.1.617.2". Înalta transmisibilitate a variantei Delta s-a impus şi în statul de nord Punjab unde varianta la B.1.1.7, care avea o prevalenţă de aproape 100% în această regiune, a fost înlocuită treptat cu tulpina B.1.617.2.
Curba epidemică a intrat însă pe o pantă descendentă în India, care luni a raportat sub 100.000 de contagieri şi 2.400 de decese, cele mai scăzute cifre înregistrate în ultimele două luni, potrivit Agerpres.