„Sunt convins că avem o subraportare a reacţiilor adverse şi că evident nu cunoaştem adevărata frecvenţă a reacţiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri. (...) Menționez că vorbim în general de cele ușoare, de cele comune la locul de administrare sau cele care pot să fie însoțite și de febră, dar care au o evoluţie foarte bună”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la o televiziune de știri.
În același timp, medicul spune că nu crede că sunt reacţii adverse grave care nu sunt cunoscute, pentru că în aceste situații pacienții ajung la spital și sunt raportate.
„În platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului, uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi din ele sunt raportate de pacienţi. Foarte puține, până într-o treime sunt raportate de profesioniştii din sănătate. Acest lucru poate să însemne două lucruri: pe de o parte, că reacțiile adverse nu au fost suficient de severe încât persoanele respective să ajungă la spital și să impună o raportare din partea personalului medical, care a evaluat respectivul pacient, sau, pur și simplu, sunt reacții adverse care sunt trecute cu vederea”, a explicat Gheorghiță.
Gheorghiţă a menţionat că încurajează raportarea oricăror reacţii post-imunizare, arătând că aceste reacţii pot fi raportate într-un termen de până la 28 de zile de la inocularea serului. Cei care se vaccinează pot lua acasă o fişă de raportare a reacţiilor adverse din centrele de vaccinare, sau le pot raporta online.
Gheorghiță: Cei care au reacții adverse pot solicita medicului de familii zile de concediu medical
Valeriu Gheorghiţă a mai spus că există posibilitatea ca cei care dezvoltă reacţii adverse post-imunizate să solicite medicului de familie una sau două zile de concediu medical pentru recuperare, adăugând că nu consideră că acest lucru ”trebuie să devină o lege”.
Platformă pentru raportarea reacțiilor adverse, accesibilă în câteva săptămâni
Valeriu Gheorghiță a anunțat că se creează o platformă pentru raportarea reacțiilor adverse și că „la câteva zile după vaccin, fiecare cetățean va primi un SMS pentru a completa, dacă e cazul, reacțiile adverse”, iar acest sistem va fi operațional „în câteva săptămâni”.
„Vorbim de un interval de câteva săptămâni. În câteva săptămâni, la câteva zile după vaccin, fiecare cetățean va primi un SMS pentru a completa, dacă e cazul, raportarea unei eventuale reacții adverse”, a explicat Gheorghiță, care a mai spus însă că, într-adevăr, „ne vom lovi de aceleași limitări legate de accesul, în special al persoanelor vârstnice, la o tehnologie smartphone sau orice alt tip de device”.
Reamintim că de la începerea campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost raportate până vineri, 19 martie 2021, 8.270 reacţii adverse, rata fiind de 3,4/1000 doze administrate. Dintre acestea, cele mai multe - 4.306 - au fost în cazul administrării vaccinului de la Pfizer, utilizat de trei luni. În cazul vaccinului de la AstraZeneca, a fost raportate un număr comparabil cu Pfizer de reacții adverse - 3.413, în doar o lună (mai exact 33 de zile) de când se folosește, iar în cazul vaccinului de la Moderna au fost doar 551, în doar 44 de zile de când se administrează.