"La masca de protectie cred ca se va renunta ultima oara, cand vom avea cazuri sporadice si cand vom avea variante virale neacoperite de vaccin. E e o masura de protectie persoanla pe care trebuie sa o avem in vedere de aici inainte, in fiecare sezon rece, cand vorbim de viroze, de sezon de gripa", a spus Gheorghita.
Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a anunțat că, din 7 aprilie, demarează programul pilot prin care 50 de medici de familie din Timișoara vor începe vaccinarea în cabinete. Până acum, doar 30% din totalul medicilor de familie din țară s-au înscris în campania de vaccinare.
"Sunt 3028 de medici de familie care au optat pentru a participa la campania de vaccinare prin cabinete proprii din totalul de 10.940 de medici de familie. Este mai putin decat ne asteptam", a mai spus Gheorghita.
Cei care aleg să se vaccineze la medicul de familie se vor imuniza cu Astra Zeneca sau Johnson&Johnson, vaccinuri ce pot fi păstrate la temperaturi mai mici, de 2-8 grade. Medicii de familie vor trebui să își facă un program de vaccinare și pot imuniza doar 10 persoane pe zi. Vaccinarea la nivel național în cabinetele de medicină de familie va începe pe 4 mai.