În baza prescripției speciale, dosarele s-au închis rând pe rând, iar cei acuzați sunt absolviți de orice vină penală.
Cel mai greu dosar care a fost închis este dosarul ANRP în care vizat este Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Potrivit DNA, conducerea autorității de Restituire a Proprietăților a aprobat, în 2011, supraevaluarea cu peste 54 de milioane de euro a unui teren ce trebuia retrocedat. Banii au ajuns la afaceristul Stelian Gheorghe. Pentru că a intermediat totul, Dorin Cocoș a băgat în buzunar 16 milioane de euro. În 2018 cei doi au fost achitați, iar luna trecută în timp ce se judeca apelul, Înalta Curte a decis că faptele s-au prescris.
Înalta Curte a anunțat pe 5 decembrie anul trecut că a încetat procesul penal față de inculpații Crinuţa Nicoleta Dumitrean (fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și al Comisiei Centrale de Despăgubiri), Diacomatu Sergiu Ionuţ și Gheorghe Stelian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, respectiv, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
Magistraţii au menţinut deciziile de achitare aplicate în primă instanţă faţă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu (evaluator), Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al şefei DIICOT).
De asemenea, magistrații au încetat procesul penal față de inculpatul Cocoş Dorin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influenţă, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
„Menţine dispoziţia de confiscare specială, de la inculpatul Cocoş Dorin, a sumei de 10.000.000 euro sau echivalentul în lei la cursul de schimb al BNR la data executării măsurii. Constată că inculpatul a fost reţinut în data de 29.01.2015 şi arestat preventiv şi la domiciliu în perioada 30.01.2015 la 21.06.2015“, semai arată în decizia magistraților.
În dosarul ANRP, 7 membri ai Comisiei de stabilire a despagubirilor au fost achitați, iar alți 2 au fost condamnați.
Închis a fost și dosarul Microsoft în care era judecat Gabriel Sandu. Fostul director al comunicațiilor era acuzat că a primit 2,2 milioane de euro pentru un contract bănos. De asemenea, Ioana Băsescu a scăpat de condamnarea din dosarul Nana după ce s-a constat că au trecut mai mult de 8 ani de la comiterea faptelor.
Și Adrian Mititelu este unul dintre norocoșii legii prescripției, relatează Realitatea PLUS. A scăpat de acuzațiile de evaziune fiscală.
În luna octombrie Instanța supremă a hotărât că decizia Curții Constituționale în ceea ce privește prescripţia faptelor se aplică retroactiv.