Se spune că oțetul de mere este un remediu popular, însă consumat în cantități mari are efecte toxice asupra organismului.
Medicii trag un semnal de alarmă pentru că oțetul de mere băut pe stomacul gol vine la pachet cu iritarea mucoasei esofagului, dureri în piept, probleme la înghițire, arsuri la nivelul stomacului și al gâtului. Mai mult, acest aliment contribuie la deteriorarea smalțului dinților.
Acidul acetic din oțetul de mere, din cauza faptului că provoacă arsuri în gât și la nivelul stomacului, este considerat o substanță caustică puternică. Medicii spun că problema cea mai mare se regăsește la tinerele care ar face orice pentru a combate excesul ponderal sau obezitatea.
„Tendința adolescentelor de a folosi astfel de metode nocive de combatere a excesului ponderal sau a obezității sau a ceea ce ele numesc îngrășare nu este un concept nou. Problema cea mai mare este că regăsim această gândire la tinere care nu au nevoie de aceste metode. Este primul semnal de alarmă care trebuie tras.
De fapt nu am întâlnit acest comportament la persoanele care chiar au un motiv obiectiv să ia măsuri împotriva îngrășării, ci l-am întâlnit la persoane care își imaginau că sunt grase sau își doreau să fie mai slabe. O altă problemă este că această gândire nu apare la persoanele care nu sunt instruite, ci la persoane care sunt foarte bine informate, care sunt din familii bune și care în disperare de cauză încercă niște metode care sunt toxice”, declară prof. dr. Evelina Moraru.
Potrivit bzi.ro, medicii au observat că, de cele mai multe ori, la spital ajung tinere care nu au nevoie de pierderea în greutate, dar care suferă de anorexie mentală. O afecțiune care poate fi fatală în timp.
„Beau oțet de mere, pentru că există această tradiție că ar slăbi sau că ar avea o absorbție de grăsime mai mică, însă este un mit. Acesta nu duce decât la leziuni gastrice, la arsuri în gât și la nivelul stomacului. Determină tulburări de echilibru acido-gastric, deshidratare, stări de rău, un întreg cortegiu de fenomene care poate fi fatal, în special când vine vorba despre anorexia mentală, anume acea restricție alimentară voluntară care se creează pe baza unei frici permanente de creștere în greutate, în condițiile în care greutatea corporală este deja mică comparativ cu greutatea normală pentru fiecare vârstă.
Adolescentele care consumă, o perioadă lungă de timp, oțet de mere pe stomacul gol au șanse mari să ajungă la spital într-o stare gravă. Chiar dacă nu imediat, ci în timp. Din câte am observat, în mediul rural, în anumite grupuri circulă această tradiție”, subliniază prof. dr. Evelina Moraru.