”Condamnăm reacțiile isterice și deplasate care au avut loc aseară, la Muzeul Țăranului Român, în timpul proiecției filmului ”120 de bătai pe minut”. Conflictul a fost generat de ”un grup de creștini” care nu a înțeles că muzeul în care se aflau tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar și în strânsă relație cu alteritatea satului românesc din zilele noastre, cu noua tipologie a țăranului român, implicat nefericit în acest scandal. În situația în care acest grup acuzator ar fi vizitat muzeul, ar fi înțeles că lumea s-a schimbat, satul românesc s-a schimbat, dar din păcate numai reprezentanții acestuia nu s-au schimbat”, anunță, într-un comunicat, rețeaua Națională a Muzeelor, organizație care adună 200 de muzee din România.
Reacții au venit și de la organizațiile care apără drepturile comunității LGBT.
”Asociația MozaiQ condamnă în mod categoric incidentele care au avut loc duminică, 4 februarie, la Muzeul Țăranului Român, la proiecția filmului „120 Bătăi pe minut”, când un grup de cetățeni a întrerupt difuzarea filmului, afișând simboluri naționaliste și homofobe, cântând imnuri religioase. Filmul, câștigător al marelui premiu la festivalul de film de la Cannes, spune povestea mobilizării activiștilor LGBT în contextul crizei HIV/SIDA din anii 90 și este o impresionantă lecție despre curaj, solidaritate și rezistență în condiții dificile.
Condamnăm gesturile extreme ale grupurilor ultra-ortodoxe și conservatoare care propagă prin mesajele lor ura împotriva comunității LGBT și considerăm că autoritățile au datoria să protejeze persoanele LGBT împotriva acestor acte de violență. Acțiunile de la Muzeul Țăranului Român nu contribuie la un dialog real în societate și ele vin la fix cinci ani când un incident similar a avut loc în același spațiu la proiecția filmului „The Kids Are Alright””, a precizat un comunicat al asociației MozaiQ.
Organizația ACCEPT a reamintit că incidentul de la MȚR vine la 5 ani după un eveniment similar.
”Incidentul se întâmplă la Muzeul Național al Țăranului Român, unde în urmă cu 5 ani alt grup de persoane striga „Moarte homosexualilor.”
În urmă cu 5 ani, poliția și jandarmeria nu au intervenit și nu s-au asigurat că cei care deranjau ordinea publică erau scoși din sală și amendați. Ba mai mult, Asociația ACCEPT, alături de 10 participanți, a facut plângere împotriva comportamentului abuziv forțelor de ordine, care nu și-au facut atunci datoria. La nivel național, plangerea a fost clasată, judecătorii considerând că în cadrul incidentului a avut loc doar un schimb de idei. Cazul se află acum pe masa Curții Europene a Drepturilor Omului.
La acest incident poliția a cerut grupului să părăsească spațiul, chiar dacă solicitările nu au fost extrem de ferme și intervenția s-a petrecut la 30 de minute după ce evenimentul a fost deranjat.
Vom continua să monitorizăm reacția autorităților în incident, pentru a ne asigura că persoanele care au deranjat evenimentul au fost sancționate contravențional, așa cum cere legea”, precizează ACCEPT.
Un grup de creștini a întrerupt proiecția filmului 120 de bătai pe minut, la Muzeul Țăranului Român, motivând că filmul este despre homosexuali, iar "țăranul român este creștin ortodox".
Mai mulți oameni cu icoane în mâini au început să cânte "Mântuiește Doamne, poporul tău!" și Imnul României în timpul difuzării filmului 120 de Bătăi pe Minut, care rula, duminică seară, la Muzeul Țăranului Român.
Credincioșii au urcat pe scenă MȚR cu pancarte cu mesaje precum "România nu e Sodoma și Gomora" și "Hey Soros, leave them kids alone".
În sala de cinema și-a făcut apariția și Poliția. Oamenii care au întrerupt filmul spun că "un film cu acest subiect este inadmisibil să fie proiectat" la MȚR, pentru că "este un film despre homosexuali", iar "țăranul român e creștin ortodox". Oamenii spun că nu reprezintă nicio asociație, ci sunt membri ai poporului român.
120 de bătăi pe minut este câștigătorul marelui premiu al juriului la Cannes 2017. Filmul prezintă acțiunile organizației civice ACT UP din Franța anilor 90 și activismul acesteia privind accesul persoanelor homosexuale infectate cu HIV la tratament, despre conștientizare, despre iubire și moarte.