Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat deja luni comercializarea acestui vaccin, Nuvaxovid.
Într-un comunicat , OMS a indicat că este vorba de al 10-lea vaccin anti-Covid aprobat de urgenţă.
Acesta se alătură vaccinurilor anti-Covid Covaxin de la firma indiană Bharat Biontech, Covovax produs de Institutul Serum din India sub licenţă de la Novovax, Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca (OMS are două vaccinuri AZ, dintre care unul fabricat în India), Johnson & Johnson, Sinopharm şi Sinovac pe lista de aprobări de urgenţă.
OMS precizează că Covovax-ul, pe care l-a aprobat de urgenţă pe 17 decembrie, este derivat din Nuvaxovid. Ambele vaccinuri sunt fabricate folosind aceleaşi tehnologii.
Ele necesită două doze şi sunt stabile la temperaturi de refrigerare între 2 şi 8 °C, a indicat OMS.
Într-un document separat, comitetul de experţi al OMS pentru vaccinare recomandă utilizarea Nuvaxovid începând cu vârsta de 18 ani şi indică faptul că dozele trebuie administrate ''la un interval cuprins între 3 până la 4 săptămâni''.
Vaccinul nu trebuie administrat la mai puţin de 3 săptămâni, au subliniat ei.
Aprobarea de către OMS facilitează recunoaşterea internaţională a vaccinului şi mai ales a agenţiilor ONU şi a sistemului Covax - creat pentru a facilita accesul la vaccinare în ţările sărace - pentru a-l folosi.
Nuvaxovid este un vaccin numit ''subunitar'', realizat din proteine şi care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.
Tehnologia, mai clasică decât cea a vaccinurilor autorizate anterior, este similară celei folosite în vaccinurile împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, vechi de zeci de ani şi care sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume.
Principalele studii clinice, unul în Marea Britanie şi altul în Statele Unite şi Mexicm, care au implicat mai mult de 45.000 de persoane, au arătat o eficacitate de ''aproximativ 90%'' în reducerea numărului de cazuri simptomatice de Covid.