La studiu au participat aproximativ 1.600 de angajați sanitari din Belgia, cărora le-au fost prelevate mostre de sânge la 6-10 săptămâni după vaccinare. Înainte de a se imuniza, aceștia nu au avut Covid-19.
În medie, nivelul de anticorpi în rândul celor imunizați cu schema completă a vaccinului Moderna a fost de 2.881 de unități per mililitru, comparativ cu 1.108 unități per mililitru în cazul celor inoculați cu cele două doze Pfizer/BioNTech.
Cercetătorii sugerează că diferențele între cele două seruri ar putea fi explicată de cantitatea mai ridicată a ingredientului activ din vaccinul Moderna - 100 de micrograme, comparativ cu 30 de micrograme din Pfizer/BioNTech - sau de intervalul puțin mai lung între administrarea celor două doze în cazul vaccinului Moderna - 4 săptămâni, comparativ cu 3 săptămâni pentru vaccinul Pfizer/BioNTech.
Acesta este primul studiu care compară nivelurile de anticorpi produși de organism în urma imunizării cu cele două vaccinuri. Cercetarea nu a analizat însă dacă nivelurile diferite de anticorpi au dus la eficacități diferite în timp ale celor două vaccinuri.
Specialiștii subliniază că este prematur să se concluzioneze că o diferență în nivelurile de anticorpi este importantă din punct de vedere medical.
”Aș îndemna la precauție în ceea ce privește tragerea unei concluzii conform căreia eficacitatea vaccinului Moderna nu va scădea în timp deoarece a demonstrat o medie ușor mai ridicată a nivelului de anticorpi. O asemenea concluzie necesită mai multe supoziții care nu au fost evaluate încă”, a declarat David Benkeser, un biostatistician de la Universitatea Emory din Statele Unite.
Acesta a punctat că noul studiu a arătat că ambele vaccinuri produc un nivel ridicat de anticorpi și că imunitatea împotriva coronavirusului este atinsă și cu un număr relativ scăzut al acestora.
Este posibil însă ca un nivel inițial mai ridicat de anticorpi să fie legat de o protecție mai durabilă față de infectarea cu Sars-Cov-2, a transmis Deborah Steensels, microbiolog la spitalul Ziekenhuis Oost-Limburg din Belgia și autoare principală a studiului.
Dacă acest lucru va fi demonstrat, atunci vaccinul Moderna ar putea fi mai indicat pentru persoanele imunocompromise care nu sunt atât de protejate de vaccinare, a adăugat cercetătoarea.
Alte două studii făcute în SUA și Canada, publicate în august, au arătat că vaccinul Moderna ar putea oferi o protecție mai bună împotriva variantei Delta a coronavirusului comparativ cu Pfizer/BioNTech, potrivit hotnews.ro