Din documentele făcute publice de FDA reiese că vaccinul s-a dovedit eficient în reducerea riscului de a dezvolta boala și a prevenit testarea pozitivă la Covid în urma unui test PCR pentru cel puțin 14 zile după vaccinare. Trei participanți la studiu au dezvoltat efecte adverse grave, însă agenția notează că analiza acestora nu a ridicat îngrijorări de siguranță specifice care să împiedice autorizarea vaccinului pentru administrare de urgență, potrivit Reuters.
Vineri se va pronunța în privința aprobării serului și comisia de experți independenți ai agenției americane. Recomandarea acestora nu este obligatorie pentru deciziile FDA, însă s-a ținut cont de ea și când au fost autorizate serurile produse de Pfizer/BioNTech și Moderna.
Vaccinul oferă o protecție mai mică decât cele produse de Pfizer și Moderna, dar se administrează într-o singură doză. Acest ser foloseşte un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.
În plus, spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, cel al J&J nu trebuie să fie transportat la temperaturi foarte scăzute în congelatoare specializate.
Potrivit companiei, vaccinul a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferite variante al coronavirusului. Studiile la care au participat 44.000 de voluntari din opt țări au arătat un nivel de protecție de 72% în SUA, 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud. Compania a mai transmis că vaccinul are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii.
Compania farmaceutică americană a depus, la jumătatea acestei luni, solicitarea de aprobare pentru autorizarea vaccinului și la Agenția Europeană pentru Medicamente.