Autoritatea de sănătate publică (FHM), coordonatoare a campaniei de vaccinare în Suedia, a anunțat. într-un comunciat, că „a decis să suspende utilizarea vaccinului Spikevax de la Moderna pentru toţi cei născuţi în 1991 şi după acest an, ca măsură de precauţie", potrivit AFP și Reuters.
Decizia a fost luată „după semne de risc crescut de efecte secundare, cum ar fi inflamaţia miocardului şi pericardului".
De asemenea, Agenția a anunțat că decizia este valabilă aproape două luni, până la sfârșitul anului, până la 1 decembrie 2021, dată la care vor fi anunțate informații suplimentare privind aceste efecte.
CINE este expus RISCULUI de pericardită și miocardită la vaccinarea anti-COVID-19 cu Moderna
Potrivit cardiologilor, inflamația mușchiului cardiac (miocardita) și pericardita se rezolvă de obicei de la sine, însă simptomele trebuie evaluate de medic. Afecțiunile sunt întâlnite mai ales la bărbații tineri și sunt asociate cu infecții virale, cum ar fi COVID-19. În urmă cu doi ani, 300 de persoane cu vârste sub 30 de ani au fost spitalizate cu miocardită.
Datele de până acum indică o favorizare a apariției acestor afecțiuni asociată cu COVID-19, mai ales la adolescenți și adulți tineri, în special la cei de sex masculin. În general însă, mai spun medicii, riscul de a fi afectat la vaccinarea anti-COVID-19 este foarte scăzut, efectu lsecundar de acest tip fiind foarte rar.
Potrivit analizelor preliminare recente din Suedia și din țările nordice, asocierea pericarditei și miocarditei cu vaccinarea în cazul serului de la Moderna (Spikevax) este clară, în special după a doua doză. De asemenea, un risc crescut este raportat în prima lună după vaccinare și în special după primele două săptămâni.
„Cei care au fost vaccinați recent, cu prima sau a doua doză de vaccin Modena, nu trebuie să fie îngrijorați, deoarece riscul este foarte scăzut, dar este bine să știți la ce simptome trebuie să fiți atenți”, a anunțat Anders Tegnell, medic specializat în boli infecțioase, relatează agerpres.ro.
Care sunt SIMPTOMELE la miocardită și pericardită
Miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot apărea cel mai frecvent în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune, potrivit informării Comitetului național de coordonare a vaccinării (CNCAV), din iulie 2021.
Simptomele miocarditei și/sau pericarditei includ:
-Oboseală și dificultăți de respirație, respirație dificilă (dispnee)
-Bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații)
-Durere în piept, o senzație de presiune sau greutate în piept
-Durere la respirație adâncă
-Durere în partea stângă sau mijlocie a pieptului.
-Febră și dureri de corp
Evaluări la nivel european despre apariția miocarditei și pericarditei la vaccinarea anti-COVID-19
Incidența estimată pentru miocardită și pericardită în populația generală (nevaccinată) din UE/SEE înainte de pandemia COVID-19 variază între 1 și 10 cazuri la 100.000 de persoane pe an.
Potrivit analizei Comitetului de Siguranță (PRAC), până în luna iulie din acest an, majoritatea cazurilor au apărut în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după administrarea celei de a doua doze, cu precădere la bărbații tineri.
Cinci dintre cazurile înregistrate în Spațiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o vârstă avansată sau care aveau în istoricul medical boli concomitente.
Datele disponibile sugerează că evoluția miocarditei și a pericarditei, după vaccinare, este similară cu evoluția cazurilor raportate în populația generală. În aceste situații, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament.
Frecvența foarte scăzută a cazurilor de miocardita si pericardită raportate și/sau investigate la nivelul statelor membre UE, face dificilă, pentru moment, stabilirea incidenței acestor reacții adverse în rândul persoanelor vaccinate, a mai transmis PRAC.
Recomandări pentru beneficiari
Miocardita și pericardita au fost identificate ca efecte secundare foarte rare în urma vaccinării cu vaccinuri bazate pe ARN mesager.
Solicitați imediat asistență medicală dacă aveți următoarele simptome după vaccinare:
• senzația de respirație dificilă (dispnee)
• bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații)
• durere în piept
Analiza PRAC, până în iulie 2021, a inclus:
• 145 de cazuri de miocardită raportate în Spațiul Economic European (SEE) în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Comirnaty și 19 cazuri în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Spikevax;
• 138 de cazuri de pericardită raportate în urma utilizării Comirnaty și 19 cazuri în urma utilizării Spikevax;
La 31 mai 2021, aproximativ 177 milioane de doze de Comirnaty și 20 de milioane de doze de Spikevax au fost administrate în Spațiul Economic European.