Vaccin impotriva infecției cu chlamydia. Publicat în jurnalul The Lancet Infectious Diseases, studiul demonstrează că un vaccin în curs de dezvoltare este ''sigur şi capabil să provoace un răspuns imunitar''.
Însă, în ciuda rezultatelor ''încurajatoare'', oamenii de ştiinţă se află deocamdată într-un stadiu preliminar, mai multe cercetări fiind necesare ''pentru a se afla dacă răspunsul imunitar provocat protejează în mod eficient contra infecţia cu chlamydia'', potrivit studiului.
Acesta ar fi primul vaccin realizat împotriva acestei infecţii bacteriene şi în etapa următoare a cercetării va fi testat în cadrul unui studiu clinic.
Anual, 131 de milioane de persoane din întreaga lume se infectează cu chlamydia, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Vaccin impotriva infecției cu chlamydia. Aceste estimări pot fi însă departe de realitate, deoarece aproximativ 70% dintre femeile infectate nu prezintă niciun simptom şi nu sunt conştiente că au contractat această infecţie cu transmitere sexuală.
Vaccin impotriva infecției cu chlamydia. Complicații grace
Chlamydia este mai frecventă în rândul femeilor cu vârsta între 18 şi 25 de ani decât la bărbaţii de aceeaşi vârstă. La femei, boala poate duce la complicaţii grave, inclusiv la boala inflamatorie pelvină, sarcină extrauterină şi chiar la infertilitate.
În plus, creşte riscul de a contracta alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau infecţia cu HIV, virusul SIDA.
Infecţia cu chlamydia poate fi vindecată cu ajutorul unui tratament cu antibiotice.
Însă, ''având în vedere impactul acestei epidemii asupra femeilor, asupra sănătăţii reproductive şi a copiilor în caz de transmitere (...), necesitatea unui vaccin este reală'', a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul Peter Andersen de la institutului danez de cercetare Statens Serum Institut.
Vaccin impotriva infecției cu chlamydia. Cercetătorii au efectuat studiul pe 35 de femei care nu au fost infectate cu chlamydia, utilizând două formulări diferite ale vaccinului. Cincisprezece dintre ele au primit una dintre aceste formulări (administrată de cinci ori, prin injecţii efectuate în braţ, apoi prin spray nazal), iar alte cincisprezece au beneficiat de a doua formulare, tot de cinci ori, iar ultimele cinci au primit un placebo.
Ambele formulări ale vaccinului au provocat un răspuns imunitar manifestat prin producţia de anticorpi, în cazul tuturor femeilor testate.
Vaccin impotriva infecției cu chlamydia. Totuşi, performanţa primei formulări a fost mai bună deoarece a permis producerea mai multor anticorpi. Prin urmare, ea a fost aleasă pentru cercetări ulterioare.
''Deşi este nevoie de mai mulţi ani de cercetare, intenţionăm să trecem la următorul stadiu, studiul clinic de faza a doua'', a explicat cercetătoarea Helene B. Juel din echipa de oameni de ştiinţă care au publicat studiul.
Sursa: agerpres.ro