„Avem două probleme, avem prea mulți urși care atacă oameni și avem iubitori de animale care le oferă posibilitatea să-i găzduiască și nu sunt relocați.
Din păcate, Ministerul Mediului și ministrul Mediului, cu toți oamenii care lucrează acolo, nu au gasit nici metode de a proteja viața unor animale sălbatice care au fost transformate în mascote pentru niște restaurante.
Dorința unor iubitori de animale de a-l lua din cușca unui restaurant și de a-i reda demnitatea la sanctuarul urșilor”, a afirmat Alexandra Păcuraru, la România Suverană, marți seară.
Ursul Baloo / Foto: gohunedoara.com
Un caz special este cel al ursului Baloo care încă se află în stațiunea Straja, chiar lângă pârtie și își trăiește viața într-un țarc înconjurat de gard verde. El a devenit mascota stațiunii, fiind organizate și evenimente dedicate ursului ținut în captivitate în condiții improprii.
Ursul Baloo / Foto: gohunedoara.com
„Ursul Baloo este ținut ca mascotă a stațiunii Straja încă din anul 2000. Proprietarul resortului de acolo susține că l-a găsit și l-a îngrijit pentru că era rănit.
Ursul Baloo / Foto: gohunedoara.com
Apoi, când a devenit prea mare ca să mai stea liber prin stațiune, a fost băgat în acea cușcă.
Dl ministru nu a fost prezent la întâlnire, din păcate a avut altceva de făcut în acel timp.
A venit dl secretar de stat Chiru (Dan-Ștefan Chiru, secretar de stt Ministerul Mediului, n.r.) împreună cu dl Mihai Drăgan, împreună cu dl Badea de la Garda de Mediu.
Din păcate, veștile nu sunt sunt bune, pentru că cei de la Garda de Mediu au pierdut deja un proces și apelul împotriva acestui domn care-l ține pe Baloo în acea închisoare de la Straja”, a declarat în exclusivitate, la Realitatea PLUS, Paula Ciotloș, vicepreședinta Asociației Milioane de Prieteni, care deține sanctuarul urșilor din Zărnești - Libearty, județul Brașov.
„Noi am facut de-a lungul timpului nu petiții, ci multiple plângeri la toate autoritățile. Întotdeauna ni s-a răspuns că are autorizație de menajerie și nu se poate face nimic.
Cu siguranță nu se va opri nimeni aici, pentru că este absurd să accepți o astfel de decizie ca și cum toate celalte locuri autorizate, cum este si rezervația de urși de la Zărnești, de fapt și-au luat autorizațiile degeaba”, a mai spus Paula Ciotloș, în exclusivitate la România Suverană, cu Alexandra Păcuraru.
Ursul Baloo a fost găsit în anul 2000 de vânători, rănit și înfometat. Și a ajuns în grija unui om de afaceri din Valea Jiului, cunoscut în județul Hunedoara, care, timp de doi ani, a lăsat ursul liber pe străzile din stațiunea Straja, pe lângă pensiunile și restaurantele pe care le deține acolo. După ce un copil s-ar fi speriat de puiul de urs, omul de afaceri i-a făcut un țarc pe care l-a numit menajerie, în care Baloo se află și acum, de peste 20 de ani, scrie Brasov.net.
Animalul sălbatic a dezvoltat deja ticul ursului de cușcă: se plimbă în jurul unui morman de zăpadă și dintr-o parte în alta a țarcului, pe lângă gard. Acesta se află chiar lângă pârtie, iar turiștii se opresc să-i facă poze, copiii îl strigă, muzica se aude continuu, mai relatează Brasov.net.
În fiecare lună februarie din ultimii 20 de ani au fost organizate mai multe evenimente dedicate aniversării ursului Baloo, perioadă petrecută de animalul sălbatic într-un țarc. Ursul Baloo a împlinit 23 de ani la începutul acestui an. Și alte evenimente sunt organizate de omul de afaceri în cursul anului, folosind „mascota” stațiunii.
Ursul Baloo / Foto: gohunedoara.com
Ursul Baloo este prezentat ca mascotă a stațiunii Straja pe site-ul de promovare a obiectivelor turistice din județul Hunedoara.
Ursul Baloo / Foto: gohunedoara.com