Gazeta de Sud a aflat, însă, că se desfăşoară o anchetă penală, dar şi cercetări ale reprezentanţilor Ministerului Muncii și reprezentanților Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului. Din câte se pare, săptămâna viitoare este anunțat un control din partea Ministerului Educației.
„A fost începută urmărirea penală «in rem» (faţă de o faptă penală – n.r) pentru moartea suspect violentă a celor doi tineri. Se verifică împrejurările în care a survenit decesul celor două persoane, dar şi împrejurările care ar fi putut favoriza actele suicidale“, a declarat procurorul Magda Bădescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Abia după moartea celor doi tineri, cei care îi aveau în grijă au trimis şi alţi copii din apartamentele de tip familial la un consult psihiatric. Aşa s-a aflat că majoritatea adolescenţilor şi tinerilor din aceste centre au avut, de-a lungul anilor, gânduri suicidale. Rezultatele i-au luat prin surprindere pe psihologii DGASPC Dolj, cei care stau de vorbă periodic cu aceşti tineri şi care ar fi trebuit să îi cunoască foarte bine. Procurorii vor să afle dacă Nicolae și Cristina puteau fi salvaţi.
„Nimeni nu m-a anunţat la ce capelă va fi dus“
Nimeni nu le-a transmis colegilor din apartamentele de tip familial sau asistenţilor maternali care l-au avut în îngrijire pe Nicolae Cristea ora la care acesta va fi astăzi înmormântat. Mariana Voinea, asistentul maternal care s-a ocupat doi ani şi jumătate de Nicolae, a mărturisit că este revoltată de moartea tânărului pe care l-a avut în grijă, dar şi de modul în care sunt trataţi copiii în sistemul instituţionalizat. „Am fost a doua lui asistentă maternală. Deşi a stat la mine doar doi ani şi ceva, s-a legat între noi o relaţie aparte. Îmi spunea «mami». O perioadă am fost plecată din ţară şi am pierdut legătura cu Nicu, însă, când m-am întors, ne-am reîntâlnit. Era un copil minunat, extrem de vesel, care te făcea să zâmbeşti indiferent cât erai de supărat. Când mă suna, îmi spunea: «Mami, vin acasă!». Casa noastră era casa lui! Duminică seară am aflat de moartea acestui copil, nu de la cei de la Direcţie, ci de la fiul meu din Italia. Vreau să merg să fiu alături de el pe ultimul drum, însă nimeni nu m-a anunţat la ce capelă va fi dus sau la ce oră va fi înmormântat. Mă voi posta în faţă la morga spitalului, să fiu acolo când îi vor ridica trupul“, a spus femeia.
„Plângea încontinuu, nu putea vorbi de plâns“
Mariana Voinea a renunţat de mult să mai fie asistent maternal şi mărturiseşte că presiunea este enormă atunci când accepţi să intri în sistem. „Te determină practic să renunţi! Era o presiune fantastică. Primeam vizite inopinate de la Direcţie. Dădeau până şi cu degetul pe şifonier să vadă dacă e praf, mă întrebau ce le-am dat copiilor la micul dejun să mănânce. Când eşti asistent maternal, te obligă să ţii un jurnal în care să notezi absolut tot… Acest copil a avut trei asistenţi maternali, apoi a fost trimis în apartamente de tip familial. Este inadmisibil aşa ceva! Mă trăgeau la răspundere de ce le ofer copiilor un mic dejun consistent, aşa cum îi obişnuisem. Îmi spuneau să le dau iaurt… Când mi-au spus că mi-l ia pe Nicu, mi-au reproşat, dintr-o dată, că nu mai am condiţii optime de locuit“, a adăugat femeia. Ea povesteşte că a vorbit cu Nicu chiar după ce a aflat de moartea Cristinei. L-a sunat şi l-a simţit dărâmat. „Am vorbit în toate cele trei zile. Plângea încontinuu, nu putea vorbi de plâns. Spunea doar: «Mami, nu se poate!»… L-am chemat la noi, însă a spus că nu poate să vină. Apoi am aflat vestea care ne-a distrus. Vreau să se facă dreptate! Vreau să plătească cineva pentru moartea acestor copii nevinovaţi!“, a mai spus Mariana Voinea.