Această dispoziţie face parte dintr-un text al cărei scop este să îmbunătăţească lupta împotriva finanţării terorismului, încheiat după doi ani şi jumătate de negocieri şi care urmează să intre în vigoare în acest an.
Unele ţări, ca Franţa, dispun deja de reglementări mai stricte decât noile dispoziţii europene cu privire la plăţile cash, în timp ce altele, precum Austria sau Germania, nu au deloc limite.
Acord semnat joi „va garanta că fraudatorii, crima organizată şi teroriştii nu vor mai avea posibilitatea de a-şi legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar”, a subliniat ministrul belgian al Finanţelor, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Sunt vizate și cluburile de fotbal
Cluburile de fotbal profesioniste şi agenţii lor vor fi vizaţi de această reglementare consolidată – dar după o perioadă de tranziţie de cinci ani de la intrarea în vigoare a textului, deci începând din 2029.
Această legislaţie nouă urmează să consolideze puterile serviciilor de informaţii financiare.
Parlamentul European şi statele membre UE au aprobat în decembrie înfiinţarea unei Agenţii UE împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului.