UPDATE: "Hora Unirii" a început în Aeroportul "Henri Coandă".
Ziua Unirii este sărbătorită duminică la metroul bucureştean, precum şi în Aeroportul "Henri Coandă", unde se va cânta şi juca "Hora Unirii", anunţă reprezentanţii Metrorex şi ai Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, potrivit Mediafax.
Duminică, începând cu ora 11.00, Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti îşi întâmpină pasagerii cu "Hora Unirii" prin spectacolul oferit de ansamblul Doiniţa în terminalul Sosiri.
La metrou, la staţia Piaţa Unirii 2, susţine un concert de la ora 14.00 Ansamblu Folcloric "Cununa Carpaţilor". Punctul central al spectacolului va fi "Hora Unirii", în care călătorii vor fi invitaţi să se prindă.
Tot duminică, un tren care pleacă de la Bucureşti spre Iaşi, de la ora 12.00, va fi remorcat de o locomotivă tricoloră şi numit "Trenul Unirii". Garnitura va ajunge la Iaşi la ora 18.46. Aceeaşi locomotivă va remorca la întoarcere "Trenul Prietenia", care vine din Republica Moldova, şi care va pleca în aceeaşi zi din Iaşi spre Bucureşti la ora 22.38.
"Hora Unirii" se cântă şi dansează pe 24 ianuarie, când se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Versurile aparţinând poetului Vasile Alecsandri au fost publicate pentru prima data în 1856, în "Steaua Dunării", revista lui Mihail Kogalniceanu, titlul original fiind "Hora Unirei". Muzica a fost compusa de Alexandru Flechtenmacher.
De asemenea, Ministerul Apărării Naționale va organiza ceremonii militare, începând cu ora 9,00, la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei, potrivit Agerpres.
Tot duminică, la Catedrala Patriarhală va fi oficiat un "Te Deum", "ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act măreț din istoria națională la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ", a anunțat Biroul de presă al Patriarhiei Române.
Duminică se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), act înfăptuit la București de Adunarea Deputaților într-o clădire a Bisericii de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.
Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în anul 2014, în urma unei propuneri legislative semnate de 106 parlamentari, aparținând mai multor partide politice.