În acest fel, parlamentarii doresc să se revanșeze față de persoanele care n-au apucat la pensionare condițiile mai favorabile introduse în iulie 2016.
Recalculările se vor face doar la cerere, nu automat, dar până se ajunge la această posibilitate trebuie ca legea să treacă de Parlament și de președintele țării.
Proiectul de lege pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a trecut în septembrie de votul Senatului, iar marți ar putea primi votul decisiv al Camerei Deputaților, fiind inclus pe agenda ședinței în plen cu propunere de adoptare.
Persoanele pensionate anticipat parțial în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 vor putea să ceară recalcularea pensiilor.
Mai exact, este vorba de cei care au cerut pensia anticipată parțială de la data intrării în vigoare a actualei Legi a pensiilor și până la momentul schimbării modului în care se calculează aceasta. La data de 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au cerut pensionarea de la acea dată au beneficiat și beneficiază de condiții mai avantajoase.
„Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (este vorba de noul mod de calcul - n. red.). Recalcularea (...) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, prevede proiectul de lege.