Ungaria a anunțat luni că va bloca prin veto actuala formă a bugetului UE pentru perioada 2021-2027, pentru că „este inacceptabil” ca alocarea fondurilor europene să fie supusă unor condiţionalităţi politice, precum situaţia statului de drept.
Anunțul a fost făcut de şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, într-un interviu publicat luni de Reuters, citat de agerpres.ro.
„Ceea ce noi respingem este că nu standardul de viaţă şi performanţa fiscală vor conta” în alocarea fondurilor europene, a declarat oficialul ungar.
Gergely Gulyas a mai precizat că „Ungaria va opune cu siguranță veto” în cazul proiectul cadrului financiar multianual al UE, „în forma sa actuală”.
Germania vrea ca alocarea fondurilor europene să fie în funcție de situația statului de drept
Reacţia Ungariei vine după ce Germania, sprijinită de Olanda şi Suedia, a cerut o reducere a cheltuielilor în viitorul cadru bugetar multianual al UE şi „stimulente suplimentare şi puternice” privind migraţia şi proiectele climatice.
În acest context, Germania a insistat ca alocarea fondurilor europene să fie supusă condiţionalităţii privind situaţia statului de drept.
Propunerea Germaniei nu este agreată în special de Polonia şi Ungaria, care sunt vizate în mod deosebit de o asemenea condiţionalitate a statului de drept.
Germania dorește să plafoneze viitorul buget european multianual la 1% din Venitul Național Brut, sub nivelul de 1,11% (circa 1.100 de miliarde de euro) propus de Comisia Europeană.
Adoptarea noului buget al UE riscă să se prelungească
Pe de altă parte, adoptarea bugetului UE se confruntă în acest an cu pericolul recesiunii din blocul comunitar, cu criza Brexit-ului, potrivit analiștilor. Astfel că negocierile pot întârzia.
Cadrul financiar multianual al UE trebuie să intre în linie dreaptă cât mai repede, pentru a fi adoptat înaintea începutului său, întrucât acest buget implică stabilirea unor programe de cheltuieli anuale care la rândul lor necesită negocieri complexe.
„Marea mea îngrijorare este că Europa se va afla într-o situaţie economică şi geopolitică dificilă dacă până la 1 ianuarie nu vom avea un buget'', a avertizat, în timpul unei reuniuni ministeriale de la Bruxelles, comisarul european Guenther Oettinger, însărcinat cu aceste negocieri.
Oettinger a estimat că, în actualul ritm al acestor negocieri, vor trece ani până când s-ar putea ajunge la un compromis, potrivit agerpres.ro.