GIF-urile nu au sunet, acestea sunt doar bucle video silențioase, dar unii oameni pot „auzi" sunetele corespunzătoare - cum ar fi lovitura unui stâlp de electricitate. Care este explicația?
Cercetările noi arată că motivul pentru care atât de mulți oameni pot „auzi" aceste sunete s-ar putea datora diferențelor dintre modul în care părțile de procesare vizuală și audio ale creierului interacționează.
„Simțurile se pot amesteca uneori în creier și ducă la fenomenul cunoscut drept sinestezie. În viața reală, suntem obișnuiți cu mișcări care produc un sunet anume (de exemplu, o minge care atinge pământul)", explică autorul și psihologul principal Elliot Freeman, de la City University London. „Din copilărie, în mintea noastră se formează perechi sinestezice pe care le purtăm apoi cu noi toată viața. Așadar, explicația pentru care putem auzi anumite GIF-uri are la bază sinestezia. Este vorba despre un fenomen, numit răspuns auditiv evocat vizual".
Oamenii de știință au devenit însă din ce în ce mai curioși cu privire la fenomen, drept dovadă un studiu recent realizat în ideea de a afla de ce unii oameni pot auzi sunete în GIF-uri.
După ce au analizat 50 de participanți, dintre care 16 muzicieni de la London Royal College of Music, cercetătorii au identificat două teorii care explică apariția răspunsului auditiv evocat vizual. Fie unii oameni au conexiuni extra între zonele de procesare a imaginilor și cele de procesare a sunetelor, fie toți oamenii au aceleași conexiuni, dar doar unii sunt capabili să perceapă răspunsurile autiditive evocate vizual
„Am descoperit că oamenii cu urechi vizuale pot folosi ambele simțuri împreună pentru a vedea și, de asemenea, a auzit mișcările silențioase, în timp ce pentru alții auzul este inhibat când privesc asemenea secvențe vizuale".