Cea mai mare problemă este că alopecia totalis afectează și tinerii. De exemplu, o adolscentă de 13 ani s-a confruntat cu căderea excesivă a părului, însă a urmat un tratament cu eczeme care au făcut ca părul să-i crească la loc. Cum e posibil?
„Am fost destul de surprinși din moment ce această pacientă nu a mai avut păr pe cap de la vârsta de doi ani, iar alte tratamente care ajută cu pierderea părului nu au avut efect în cazul ei", a explicat Maryanna Makredes Senna, fizician la Massachusetts General Hospital. „Din câte știm, acesta este primul caz de păr care crește din nou cu medicamentul dupilumab într-un pacient cu orice grad de alopecia areata".
Ulterior, specialiștii au mai descoperit și alte medicamente care ajută părul să se regenereze, cele mai bune fiind: Valium și Viagra. „Cazul adolescentei ar putea să fie o întâmplare fericită, care să ducă la descoperirea unui medicament ce poate trata alopecia", au spus specialiștii.
Medicamentul prescris de doctori tinerei a fost dupilumab – un medicament aprobat recent de Food and Drug Administration pentru cazurile de eczemă moderate și severe. Între eczemă și alopecie ar exista o legătură conform studiilor, oamenii care suferă de eczemă fiind mai predispuși să facă alopecia decât restul populației. Chiar și așa, medicamentele folosite pentru una din boli nu rezolvă, de regulă, simptomele celeilalte boli. După șase luni de injecții cu dupilumab, eczema tinerei s-a redus considerabil.
„Chiar acum, este dificil să ne dăm seama dacă dupilumab poate induce creșterea părului în alți pacienți cu alopecia, dar mă gândesc că ar putea să le vină de ajutor pacienților cu eczemă și alopecia areata", a spus Senna. „Am trimis o cerere pentru un studiu clinic cu dupilumab asupra populației de pacienți care au eczemă și alopecia areata și sperăm să putem investiga mai departe în viitorul apropiat".