Cifrele nu arată că lupta contra fumatului este câştigată, însă oferă o perspectivă optimistă în privinţa renunţării la fumat.
Potrivit datelor rezultate din chestionarul Eurobarometru, categoria de vârstă care a înregistrat cea mai mare scădere, de patru puncte procentuale, este cea a tinerilor între 15 şi 24 de ani (25% faţă de 29%).
Potrivit lui Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, vârsta medie la care europenii încep să fumeze rămâne neschimbată - 17,6 ani.
„Este de neacceptat că europenii continuă să fie atraşi de fumat încă din adolescenţă. Unul dintre obiectivele centrale ale Directivei pentru produsele din tutun este de a se asigura că aceste produse periculoase nu mai sunt, în mod nejustificat, atractive pentru cei tineri. Din acest motiv, Directiva interzice ţigările cu arome care maschează gustul dur de tutun, pachetele slim şi pe cele cu mai puţin de 20 de ţigarete şi determină ca poza şi textul cu atenţionări legate de sănătate să acopere în mod obligatoriu minimum 65% din pachet.”, adaugă Vytenis Andriukaitis, citat de Adevarul.ro.
Câţi europeni au încercat ţigara electronică
În ceea ce priveşte ţigările electronice, 12% dintre europeni le-au încercat deja, faţă de 7% în 2012. Dintre aceştia, 67% au afirmat că le-au încercat în scopul reducerii sau al încetării fumatului.
Totuşi, doar 14% dintre utilizatorii de ţigări electronice au reuşit să se lase de fumat, ceea ce demonstrează că acestea nu reprezintă un mijloc prea eficace de încetare a fumatului.
De asemenea, procentul persoanelor care consideră ţigările electronice dăunătoare a crescut în doar 2 ani de la 27% la 52%. Ch
Fumatul este cea mai mare cauză a deceselor din Europa, care poate fi prevenită şi care este responsabilă pentru cca 700.000 de decese pe an.