Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Hebei au imitat componente ale virusului mortal care a făcut ravagii în Africa de Vest între 2014 și 2016, în încercarea de a studia efectele acestuia. Echipa a folosit un virus cunoscut sub numele de stomatită veziculoasă și l-a modificat pentru a transporta glicoproteina (GP) din virusul Ebola. Ei și-au publicat descoperirile în Science Direct, potrivit Daily Star.
Virsul a fost testat pe un grup de hamsteri, care au fost injectați cu virusul artificial și au dezvoltat în curând simptome severe similare cu cele ale pacienților umani cu Ebola, inclusiv insuficiență de organe.
După injectare, unele animale au dezvoltat chiar cruste pe suprafața globilor oculari, afectându-le vederea.
Cercetătorii au adăugat că, atunci când au recoltat organele hamsterilor morți, au observat că virusul mortal s-a răspândit în tot corpul lor, afectându-leinimă, splină, plămâni, rinichi, stomac, intestine și țesuturi cerebrale, cu cele mai mari niveluri în ficat.
Oamenii de știință au spus că studiul lor a oferit „contramăsuri medicale împotriva Ebola”.
„În general, acest model surogat reprezintă un instrument sigur, eficient și economic pentru evaluarea preclinică rapidă a contramăsurilor medicale împotriva EBOV (virusul Ebola) în condițiile BSL-2, care ar accelera progresele tehnologice și progresele în confruntarea cu virusul Ebola”, Science Direct. au spus cercetătorii chinezi.