Studiul realizat în Oregon și publicat în revista "Behavioural Processes" a analizat comportamentul a 50 de pisici, alese din casele oamenilor și de la adăposturi, pentru a concluziona că acestea sunt mai interesate de interacțiunea cu oamenii decât de mâncare.
Concret, testul a presupus privarea felinelor de mâncare, jucării și interacțiunea cu oamenii pentru un timp limitat.
După câteva ore, pisicilor li s-au oferit, la alegere, patru stimuli diferiți: socializarea cu oamenii, mâncare, mirosuri și jucării.
Cercetătorii au concluzionat că nu există diferențe semnificative între pisicile din casele oamenilor și cele de la adăpost și că majoritatea felinelor (50%) preferă să aleagă mai întâi interacțiunea cu oamenii, în dauna mâncării.
Ce-i drept, mâncarea a venit pe locul doi - 37% dintre pisici au ales-o.
"Cercetările în domeniul cogniției pisicilor oferă tot mai multe dovezi privind abilităților lor socio-cognitive. Există încă o teorie comună potrivit căreia pisicile nu sunt în mod special sociabile și nu pot fi dresate. Această teorie greșită poate fi cauzată, în parte, de lipsa de informații privind stimulii preferați de pisici, stimulii care ar putea să le motiveze", spun autoriii studiului.