Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată, vineri, într-un nou dosar pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, fiind acuzat că a realizat lucrări la Herghelia Mangalia şi pe malul lacului Corbu deşi aceste obiective nu făceau parte din domeniul public al judeţului Constanţa. Potrivit DNA, procurorii estimează că în acest dosar prejudiciul depăşeşte 5,5 milioane de lei.
Nicușor Constantinescu, încarcerat în prezent la Penitenciarul de la Poarta Albă, a primit pedepse în mai multe dosare de corupție, privind retrocedări ilegale și fraudarea bugetului Consiliului județean Constanța. A avut condamnări inclusiv în cazul prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, în urmă cu 6 ani, pentru problemele cu contractele firmei de mentenanță care s-a ocupat de acea aeronavă. Anchetatorii anti-corupție au ajuns la concluzia că aparatul nu întrunea condițiile tehnice potrivite pentru a opera pe mare. Pe 15 decembrie 2014, elicopterul cu doi piloți și doua cadre medicale de la SMURD Constanța la bord, se prăbușea în lacul Siutghiol după înceheirea unei misiuni. Operațiunea de salvare a eșuat, iar cei patru au murit în apele înghețate ale lacului. Constantinescu a primit patru ani de închisoare cu executare în acest dosar.
DNA a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, a lui Nicuşor Constantinescu, aflat în stare de detenţie, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Nicuşor Constantinescu este acuzat de procurorii anticorupţie că în perioada 2009 – noiembrie 2013, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcţiei de ordonator principal de credite şi gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparţineau Consiliului Judeţean Constanţa: Herghelia Mangalia şi malul lacului Corbu.
Redăm comunicatul Direcției Naționale Anticorupție:
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului
CONSTANTINESCU DANIEL NICUȘOR, aflat în stare de detenție, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.
Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.
În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța.
Prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.