Potrivit lui Mattis, clorul a fost folosit în "numeroase rânduri" în atacuri în Siria, "dar ceea ce ne preocupă cel mai mult este posibilitatea ca de curând să fi fost folosit gaz sarin".
Totuşi, a adăugat el, SUA nu dispun deocamdată de dovezi în susţinerea acestei ipoteze.
Precizările sale survin după ce joi un înalt responsabil american a afirmat că regimul preşedintelui sirian Bashar Al Assad, dar şi Statul Islamic, "continuă să folosească arme chimice", iar un alt responsabil a declarat că preşedintele Donald Trump "nu exclude nicio" opţiune, iar "folosirea forţei militare continuă să fie luată în considerare".
Aceste declaraţii au fost făcute la rândul lor în contextul informaţiilor privind producerea de noi atacuri cu clor şi gaz sarin şi al unor informaţii neconfirmate privind un atac chimic produs la 22 ianuarie la Douma, enclavă rebelă la est de Damasc aflată sub asediu.
La 7 aprilie anul trecut, Donald Trump a ordonat lansarea a 59 de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului sirian de unde ar fi provenit armele chimice folosite în atacul produs cu trei zile mai devreme asupra oraşului rebel Khan Shaykhun, din provincia nord-vestică Idlib. Atacul de la Khan Shaykhun, negat de regimul sirian şi de aliaţii săi ruşi, s-a soldat cu 87 de morţi în rândul civililor, inclusiv 31 de copii.