Miliardarul american James Christopher Flowers, de 60 de ani, este inițiatorul și omul care controlează fondul de investiții care îi poartă numele.
Între cele două părţi s-au purtat discuţii şi anul trecut, însă dealul a picat din cauza unor neconcordanţe legate de preţul tranzacţiei.
Fondul a reluat însă negocierile şi a câştigat procesul de preluare în care s-a luptat cu grupul ungar OTP Bank. J.C Flowers a mai încercat să intre pe piaţa locală şi prin preluarea băncii Carpatica, însă şi acolo dealul a picat. Fondul voia să cumpere Piraeus Bank şi banca Carpatica şi să creeze un grup care să îi permită o vizibilitate mai mare pe piaţa bancară locală.
Intrarea fondului american de investiţii JC Flowers în România demonstrează că există interes pentru sistemul bancar local, unde activează 36 de jucători. Piraeus este un jucător de talie medie, anul trecut ocupând locul 13 în piaţă cu o cotă de 1,67%.
Tranzacţia dintre J.C Flowers şi grupul Piraeus aşteaptă acordul BNR şi al fondului de stabilitate financiară din Grecia, potrivit ZF.ro.
James Christopher Flowers este unul dintre miliardarii americani care au sărăcit în anii de criză. Potrivit Forbes, Flowers are o avere de 1,07 miliarde dolari și se află pe locul 1324 în topul celor mai bogați pământeni. Cu șapte ani în urmă, însă Flowers se afla pe poziția 321 în topul Forbes.
Flowers s-a născut în Californiam, Mayland, Massachusetts în 1957 și a absolvit cu magna cum laude celebra Harvard University cu o specializare în matematici aplicate.
James Flowers are reputația de investitor în active riscante și dificile. În pragul crizei financiare din 2008, miliardarul american a fost unul dintre primii care l-au avertizat pe șeful trezoreriei Henry Paulson cu privire la bula imensă care sta să se spargă. Ulterior, a consiliat Bank of America și Merrill Lynch în momentul fuziunii, contribuind la salvarea sistemului bancar american.
Cu toate astea, criza economică i-a lovit puternic propriul fond de investiții, acesta pierzând jumătate din valoare. În 2012, americanul s-a mutat la Londra și a decis să atace oportunitățile care apar Europa în sistemul bancar.