Vibraţiile s-au simţit mai ales în Pittsburgh, Statele Unite, iar NASA estimează că evenimentul cosmic a degajat în atmosferă o cantitate de energie echivalentă detonării a 30 de tone de TNT.
Rezidenţii din South Hills şi împrejurimi au raportat zgomote puternice neobişnuite, iar unii au simţit cum li se cutremură casele, la fel ca în cazul unui seism. Aparatul seismograf nu a înregistrat, însă, niciun cutremur, deci totul s-a petrecut din cauza meteoritului.
Conform site-ului Meteor Watch al NASA, o ‘’estimare rezonabilă’’ a vitezei meteoritului ar fi în jur de 72.420 de kilometri pe oră, iar masa acestuia e calculată în jurul cifrei de 454 de kilograme.
În condiţii meteorologice optime, cu un cer senin, meteoritul ar fi fost vizibil în timpul zilei, au precizat reprezentanţii NASA.
Strălucirea sa a fost estimată drept fiind de 100 de ori mai puternică decât cea a Lunii pline. O staţie de infrasunet din apropiere a înregistrat unda de şoc propagată după explozia meteoritului în atmosferă.
Shannon Hefferan, de la Serviciul Naţional de Meteorologie SUA, a dezvăluit că imaginile din satelit au surprins o lumină fulgerătoare deasupra statului Washington duminică, în jurul orei 11:30. Oficialii cred că este urma lăsată de meteorit în atmosferă. Un eveniment similar s-a petrecut pe 17 septembrie, în comitatul Hardy, Virginia de Vest.