Anunțul a fost făcut de dr. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, potrivit HotNews.ro.
Cele 110.000 de doze care vor ajunge în țară luni reprezintă ultimul lot din totalul de 770.000 de tablete de Favipiravir, sub brandul FluGuard pe care Terapia Cluj le-a adus în țară în ultimele trei luni. Aceste doze au fost distribuite spitalelor prin Unifarm SA, pentru tratarea a peste 10.000 de pacienți infectați, conform protocolului național standard de tratament aprobat de autoritățile din România.
Primele 220.000 de tablete de Favipiravir, dintre care 20.000 au fost donate pentru spitalele COVID-19, au intrat pe 16 octombrie în depozitele Unifarm. Al doilea lot, de 440.000 de tablete, a ajuns în 28 noiembrie în România.
Favipiravir este de fapt un inhibitor al unei enzime esenţiale pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane şi se dă în faza uşoară şi moderată a bolii.
Favipiravir (FluGuard) este un medicament antiviral de spectru larg, dezvoltat și folosit în Japonia încă din 2014 pentru a trata infecțiile cauzate de virusul gripal - pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Acest medicament și-a dovedit eficiența în tratarea bolnavilor diagnosticați cu coronavirus și este utilizat la scară largă în protocoalele terapeutice ale unor state precum Rusia, China, India precum și în alte țări din zona asiatică.
Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusul influenza - pandemia gripală H1N1 din 2009, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.
Potrivit studiilor clinice publicate la sfârșitul lunii octombrie, Favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile față de 11 zile, fiind mai eficient decât Lopinavir sau Ritonavir și mai bine tolerat. Favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienților cu forme ușoare sau moderate care au primit Favipiravir și s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparație cu tratamentul standard.
Pe lângă FluGuard, Terapia Cluj va aduce în țară un alt medicament - Ivermectol (Ivermectina), singurul care previne și tratează COVID-19. Ivermectol-ul este un medicament antiparazitar cu rezultate bune atât în prevenirea, cât şi în tratarea infecției cu SARS-CoV-2.
Primele doze vor ajunge în ianuarie 2021 în România. Este vorba de 10.000 de tablete, scrie aceeași publicație.
Această cantitate urmează să acopere tratamentul pentru aproximativ 1.000 de pacienți și va fi donată unităților medicale care tratează pacienți cu COVID-19. Scopul acestei donații este de a oferi pacienților acces la un alt tratament posibil eficace împotriva infecției cu noul coronavirus, utilizat deja în SUA în două protocoale, I-MASK+ și MATH+.
Ivermectina este un medicament antiparazitar, utilizat de peste 40 de ani, inclus pe lista OMS a "medicamentelor esențiale". Această moleculă antiparazitară este sigură şi a fost folosită în tratamentul unui număr de aproximativ 3,7 miliarde de oameni la nivel mondial.
Noile dovezi au arătat că Ivermectina are proprietăți reale, antivirale, antiinflamatorii și de inhibare a replicării SARS-CoV-2, nu numai în modele in-vitro şi la animale, ci şi în numeroase studii clinice din diferite centre de pe mapamond.
În urma finalizării studiilor clinice desfășurate în ultiemle luni, s-a ajuns la concluzia că Ivermectina are o eficacitatea semnificativă atât în profilaxia (pre şi post-expunere) infecției cu SARS-CoV-2, dar și în toate stadiile de evoluție a bolii. Datele științifice au mai arătat, de asemenea, efecte benefice inclusiv la persoanele cele mai expuse riscului (vârstnici cu comorbidități, obezi, instituționalizați etc.).