Un tânăr de 25 de ani, cu doar 8 clase, fără ocupație și cu o condamnare pentru infracțiuni legate de traficul rutier, s-a prezentat drept polițist la Serviciul de Informații și Protecție Internă, precum și la Direcția de Operațiuni Speciale. El a participat alături de polițiștii din Ploiești la diverse anchete, razii rutiere și cercetări la fața locului, inclusiv la asigurarea securității secțiilor de vot, reușind să nu trezească suspiciuni asupra faptului că era doar un escroc.
„În mod incredibil, demonstrând abilități fine de escroc și mitoman iscusit, Oprea Costin a reușit să se apropie și să interacționeze cu polițiști din aproape toate structurile de politie din cadrul I.P.J Prahova și mai mult, inclusiv acestora le-a creat impresia că este polițist în cadrul Direcției Operațiuni Speciale ori SIPI (Serviciul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne)”, potrivit autorităților, citate de presa locală.
Costin Oprea a fost prins după ce o persoană a făcut o plângere la poliție împotriva lui pentru înșelăciune. Pe 21 august 2024, Judecătoria Ploiești a emis un mandat de arestare preventivă împotriva sa, fiind acuzat de uzurparea de calități oficiale în formă continuată.
Conform informațiilor din presa din Prahova, infractorul a elaborat o strategie ingenioasă. Acesta a achiziționat o uniformă de polițist, fie de pe site-urile online, fie de pe piața neagră, un pistol Glock (despre care procurorul de caz menționează în dosar că nu este clar dacă este autentic și dispune de muniție letală sau este o replică cu muniție neletală), o stație Motorola/Tetra utilizată de polițiștii reali, precum și o legitimație de polițist. De asemenea, avea montată pe mașină o lampă stroboscopică.
Șoc în fotbalul românesc. A murit Christoph Daum, fostul selecționer al Naționalei
„Pentru a câștiga și mai mult încrederea persoanelor cu care a interacționat și pentru a le convinge că este un veritabil polițist dedicat meseriei, Oprea Costin și-a procurat mai multe elemente distinctive, asociate cu meseria de polițist, precum o legitimație de poliție, o stație de comunicare la distanță modelul Motorolla Tetra, model similar cu cele utilizate în Politia Română, o uniformă de poliție și un pistol de tipul Glock. Folosindu-se în mod dolosiv de toate aceste mijloace, coroborat cu niște cunoștințe bogate pe care le-a dobândit treptat în ceea ce privește munca de poliție, prin folosirea în mod sistematic de minciuni repetate și credibile cu privire la faptul că desfășoară zilnic activități specifice muncii de poliție judiciară (audieri de persoane, efectuarea de percheziții domiciliare, luarea măsurii reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de o persoană, participări la filtre rutiere, luarea unor măsuri de supraveghere tehnică), Oprea Costin a reușit să câștige încrederea persoanelor cu care a interacționat, iar de aici până la înșelarea acestora, nu a mai fost decât un pas”, se arată în ordonanța procurorului de caz.
În data de 15 aprilie 2024, Costin Oprea s-a implicat în anchetarea unui furt semnalat la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești, constând în cercetări și verificări la fața locului, investigații, precum interogări de persoane, pentru a oferi ajutor în soluționarea incidentului reclamat de către persoanele vătămate, se arată în actele dosarului
„În cursul anului 2023 a mers cu agentul de poliție Gherghiceanu Alexandru din cadrul secției 1 de Poliție la un incident reclamat prin Serviciul 112 în cartierul Boldescu, unde un bărbat de etnie romă cu apelativul de Dantes făcea scandal iar Gherghiceanu Alexandru i-a solicitat sprijinul (n.r.- falsului polițist Oprea Costin), respectiv să-l însoțească la speță, știind că el cunoaște persoanele de la acea adresă. Astfel, a mers împreună cu polițistul Gherghiceanu Alexandru și din discuțiile purtate cu persoanele de la imobilul din cartierul Boldescu a reușit să aplaneze conflictul”, mai scriu procurorii în dosar.
Un bărbat a terorizat tot cartierul după ce a amenințat că aruncă în aer blocul, cu o butelie