Este pentru a doua oară în ultima lună când un avion american de acest tip realizează zboruri din spaţiul mediteranean până deasupra Ucrainei, pentru a efectua misiuni de recunoaştere.
În anumite momente, cele două avioane au fost singurele aeronave active vizibile în estul Ucrainei. Observatorii aviatici au speculat, astfel, că Statele Unite îşi fac cunoscută prezenţa printr-o demonstraţie de forţă.
Forţele Aeriene ale SUA au refuzat să comenteze detaliile zborurilor, dar au spus că Statele Unite operează în mod obişnuit avioane în sprijinul obiectivelor serviciilor secrete.
Avionul Forte11 s-a întors în Marea Mediterană luni seara, după un zbor de aproximativ 11 ore peste teritoriul Ucrainei. Transponderul său s-a declanşat la o altitudine joasă, în apropiere de Staţia Aeriană Navală Sigonella, din Sicilia. A fost a 13-a misiune de acest fel.
Potrivit site-ului web al Forţelor Aeriene, misiunea unor astfel de aeronave este de a colecta informaţii, supraveghere şi recunoaştere „pentru a sprijini forţele combatante comune în operaţiuni de pace, de urgenţă şi de război la nivel mondial”.
Avioanele interceptează „ameninţări potenţiale” şi „adună imagini aproape în timp real, de înaltă rezoluţie, ale unor suprafeţe mari de teren, în toate tipurile de vreme – zi sau noapte”, potrivit producătorului avioanelor, Northrop Grumman.
Aeronava, cu o anvergură a aripilor de aproape 40 de metri şi o lungime de 15 metri, poate zbura de obicei mai mult de 30 de ore. Zborurile au coincis cu acumularea militară masivă a Rusiei la graniţa cu Ucraina, precum şi cu un val de întâlniri şi discuţii diplomatice între liderii Statelor Unite, Europei şi Rusiei pentru evitarea războiului.