Umberto Eco, scriitorul italian, autor al unor romane celebre precum Numele Trandafirului, Insula din ziua de ieri sau Pendulul lui Foucault, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.
Moartea lui Eco, confirmată de familia sa pentru La Repubblica, a survenit în seara zilei de vineri.
Născut la Alessandria, în Piemont, în 1932, Umberto Eco a fost un semiotician, filosof și scriitor prolific.
A scris numeroase studii de semiotică, estetică medievală, lingvistică și filosofie.
Umberto Eco este cunoscut în special pentru romanul său Numele trandafirului (Il nome della rosa, 1980), în care a combinat elemente de semiotică într-un cadru ficțional combinat cu analiză biblică, studii medievale și teorie literară.
De atunci a scris mai multe romane, incluzand Pendulul lui Foucault și Insula din ziua de ieri. Cimitirul din Praga, romanul publicat în 2010, este un best-seller.
Ultimul roman, care a apărut și în România anul trecut, este Numărul zero.
Umberto Eco, publicist prolific, nu a ezitat să se pronunțe pe mai multe teme controversate.
El a condamnat vehement atacul care a vizat redacţia Charlie Hebdo, apreciind, într-un interviu acordat Corriere della Sera, că Occidentul este "în război" cu grupul terorist Stat Islamic, o nouă formă de "nazism" cu accente "apocaliptice de dominare a lumii".
"Lumea musulmană este, din punct de vedere social, foarte apropiată ca doctrină de extrema-dreaptă din Europa. Nu mi se pare corect să se vorbească în general despre musulmani, cum nu a fost corect să fie judecat creştinismul pe baza metodelor utilizate de Cesare Borgia", a spus atunci scriitorul Umberto Eco.
"Dar se poate spune cu certitudine că grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria este o nouă formă de nazism, cu metode de exterminare şi cu dorinţa apocaliptică de cucerire a lumii", a subliniat Umberto Eco, potrivit Mediafax.
Anul trecut, Eco a avut parte și de critici. Scriitorul a atacat dur rețelele sociale și internetul spunând că acestea dau drept la cuvânt unor legiuni de imbecili. Atitudinea lui Unberto Eco a fost criticată în media italiană.