SONDAJ IRES. Klaus Iohannis are în fața un 2015 extrem de dificil. Nu de alta, dar speranțele puse de români în noul președinte al României par uriașe. Cam asta reiese și din datele ultimului sondaj de opinie realizat de IRES în perioada
69% dintre cei care cred că în România a existat un eveniment politic pozitiv în 2014 indică ca răspuns alegerile prezidențiale. De altfel, încrederea în instituția prezidențială are o cotă mare - 51%, în timp ce, spre exemplu, încrederea în prim-ministru este de doar 28%.
SONDAJ IRES Pompierii beneficiază, în continuare, de cea mai mare încredere din partea românilor, 90% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere în aceștia. Sunt urmați de Armată în care au multă și foarte multă încredere 81% dintre români și de SMURD, creditat cu multă și foarte multă încredere din partea a 88% dintre cei chestionați. DNA și Biserica (în general) sunt creditate de 66% dintre respondenți cu multă și foarte multă încredere, urmate fiind de Uniunea Europeană și Jandarmi, de Serviciul Român de Informații și de DIICOT. În Banca Națională a României au multă și foarte multă încredere 55% dintre români, în Justiție 54%, iar în școala românească 51%, remarcă sociologul Vasile Dâncu, pe blog.
SONDAJ IRES Încrederea în mass media tinde să fie cea mai polarizată: 49% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere, în timp ce alți 49% spun că au puțină și foarte puțină încredere.
La polul opus, se află Parlamentul României în care au multă și foarte multă încredere doar 9% dintre români, iar 89% spun că au puțină și foarte puțină încredere, dar și partidele politice care beneficiază de multă și foarte multă încredere din partea a 10% dintre respondenți. Organizațiile non-guvernamentale se plasează și ele pe ultimele locuri în acest top, doar 26% dintre participanții la studiu creditându-le cu multă și foarte multă încredere. Primul ministru, FMI, sistemul de sănătate din România sau sindicatele se află pe ultimele locuri în ceea ce privește încrederea românilor.
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 18-19 decembrie, pe un eșantion de 1.147 de persoane și are o marjă de eroare de ± 2,9%.