Benjamin Ferencz s-a născut într-o familie de evrei din Satul Mare, pe 11 martie 1920. La doar 10 ani, băiatul a emigrat împreună cu familia sa în Statele Unite ale Americii, scrie Descoperă.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ferencz s-a înrolat în armată, dar a fost transferat la scurt timp către o nouă unitate ce se ocupa de investigarea crimelor naziste.
Ofiţerii pe care Ferencz i-a pus sub acuzare făceau parte din unităţile naziste numite Einsatzgruppen (grupurile de acţiune). Membrii grupului erau însărcinaţi să urmărească armata germană în timpul invaziilor din 1941 şi să ucidă orice evreu, ţigan sau comunist pe care îl întâlneau.
În cadrul unui interviu, Ferencz a relatat momentul în care a întâlnit un băiat într-un lagăr, al cărui tată murise la scurt timp de la închiderea gulagului. Băiatul i-a povestit lui Ferencz cum tatăl său ascundea în fiecare zi o bucată de pâine şi o ţinea sub braţul său pe parcursul nopţii, pentru a nu îi fi furată de ceilalţi prizonieri.
În timpul investigaţiilor, unul dintre membrii echipei sale a descoperit mai multe documente secrete care descriau atrocităţile pe care naziştii le-au realizat nu doar în lagărele de concentrare. Printre documente existau rapoarte despre operaţiunile Einsatzgruppen din estul Europei, fiind documentat modul în care au fost împuşcaţi mulţi oameni.