”Împărtăşim preocupările partenerilor noştri (...) Toţi actorii trebuie să se abţină de la orice comportament iresponsabil şi destabilizator în spaţiul cibernetic”, a transmis într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.
Josep Borrell se referă la atacurile cibernetice de amploare din 2020 care au utilizat ca vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru a introduce o vulnerabilitate la utilizatori, printre care şi mai multe agenţii federale americane.
Citește și: ”SUA impun noi sancțiuni Rusiei - 10 diplomați, EXPULZAȚI. Decizia, susținută de NATO”
”Uniunea Europeană şi statele membre îşi exprimă solidaritatea cu SUA în contextul consecinţelor unor activităţi cibernetice răuvoitoare şi în special ale atacului cibernetic SolarWinds”, mai precizează Borrell în comunicat, potrivit Agerpres.
O reacție a venit și din partea României. Într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă, de asemenea, solidaritatea cu SUA.
Sursa citată precizează că și țara noastră s-a confruntat cu provocări de securitate asemănătoare.
”MAE și autoritățile române cu responsabilități în domeniu reafirmă angajamentul ferm și implicarea României în sprijinul eforturilor de combatere a agresiunilor cibernetice și își exprimă interesul de a coopera cu SUA și ceilalți aliați și parteneri, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete și ferme în acest sens.
MAE reafirmă angajamentul de a continua să coopereze pe plan internațional pentru a preveni astfel de acțiuni destabilizatoare, prin promovarea unui cadru internațional de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, bazat pe dreptul internațional”, se mai arată în comunicat.
Citește și: ”Confictul dintre Rusia și SUA ia amploare. Moscova, reacție dură după noile sancțiuni”