4 milioane de doze ÎN PLUS pentru țările din Uniunea Europeană, în martie
Cele patru milioane de doze de la Pfizer vor fi disponibile „înainte de sfârşitul lunii”, pe lângă livrările deja planificate şi distribuite proporţional cu populaţia statelor membre, se specifică într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Comisia Europeană a anunţat la începutul lunii februarie că aşteaptă livrarea a aproximativ 55 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 în această lună.
Forul comunitar a anunțat că mizează pe o creştere a livrărilor de vaccin în trimestrul doi. Potrivit estimărilor făcute de Ursula von der Leyen, este vorba de 300 de milioane de doze, adică în medie 100 de milioane pe lună.
„Aceasta va ajuta statele membre în eforturile lor de a limita propagarea noilor variante" de coronavirus şi va contribui la „restabilirea liberei circulaţii a mărfurilor şi persoanelor", a afirmat Ursula von der Leyen.
Grupul german BioNTech şi partenerul său american Pfizer produc unul dintre cele trei vaccinuri împotriva COVID-19 aprobate până în prezent spre utilizare în cadrul blocului comunitar. Comisia se aşteaptă ca până la sfârşitul lunii martie să fie administrate în total aproximativ 100 de milioane de doze din aceste trei vaccinuri.
Trei vaccinuri au fost deja aprobate de UE, iar cel produs de Johnson&Johnson ar trebui să primească undă verde mâine, 11 martie, de la Bruxelles.
AstraZeneca s-a angajat să livreze 180 de milioane de doze europenilor în al doilea trimestru, în timp ce Pfizer-BioNTech urmează să furnizeze cel puţin 75 de milioane, conform unui acord adiţional semnat cu Bruxellesul, pe lângă volumele necunoscute din primul contract. Cifrele pentru Moderna nu sunt deocamdate cunoscute, potrivit AFP, relatează Agerpres.
UE, în ALERTĂ din cauza creșterii accelerate de infectări COVID-19. Anunț despre punctele ROȘII din Europa
Executivul european a declarat că a negociat această creştere cu 4 milioane a numărului de doze pentru ca statele membre să le poată utiliza în zonele unde există temeri privind transmisibilitatea sporită a noilor variante de coronavirus.
Comisia se declară îngrijorată de mai multe ”puncte fierbinţi” în UE în privinţa contaminării, precum ”Tirolul în Austria, Nisa şi Moselle în Franţa, Bolzano în Italia şi anumite părţi din Bavaria şi Saxonia în Germania”.
Numeroase state membre UE au înregistrat o creştere a infectărilor şi spitalizărilor din cauza COVID-19 în ultimele săptămâni, ceea ce le-a determinat pe unele dintre ele să impună noi controale la frontieră.