„Decizia Guvernului este greşită, nimic nu justifică închiderea tuturor şcolilor şi claselor. Prin această decizie pripită, Guvernul îi consideră pe elevi şi profesori purtătorii coronavirusului. În acelaşi timp, marea majoritate a ţărilor europene - cu rată de infectare mai mare - acţionează mai prudent şi lasă elevii să înveţe în condiţii normale. Efectele predării online vor avea consecinţe pe termen lung, nemaivorbind de faptul că nici condiţiile nu sunt asigurate: în ultimele 6 luni, Guvernul nu a fost capabil să doteze şcolile cu instrumente digitale. Totodată, profesorii şi specialiştii în educaţie susţin: în cazul preşcolarilor şi al elevilor din clasele primare, prin predarea online nu se pot dezvolta abilităţi de orientare corectă, competenţe orale, de înţelegere a unui text şi de scriere", a precizat UDMR într-un comunicat de presă.
UDMR mai cere ca în fiecare şcoală şi grădiniţă, unde e posibilă respectarea normelor sanitare şi de distanţare socială, să se reia cursurile „faţă în faţă” până în clasa a IX-a.
„Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă - după consultarea autorităţilor locale şi a inspectoratelor şcolare judeţene - să decidă închiderea şcolilor, dacă această măsură este justificată.
Menţinerea deschisă a şcolilor se justifică şi prin faptul că elevii învaţă într-un mediu sigur, cadrele didactice fac totul pentru a se respecta normele de igienă şi distanţare socială. Supravegherea sanitară este regulată, deoarece profesorii vorbesc zilnic cu elevii despre starea lor de sănătate. Dacă cineva are simptome, se anunţă de îndată medicul de familie şi autorităţile competente. Totodată, după începerea noului an şcolar nu s-a înregistrat o creştere semnificativă a infectărilor în instituţiile de învăţământ", se mai spune în mesajul transmis de UDMR.