Ivan Fedorov susține că doar aproximativ 10% dintre civilii rămași în Melitopol sunt pro-ruși și se teme că soldații îi vor amenința sau chiar împușca locuitorii care nu “votează” pentru anexare, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
Un alt oficial ucrainean, din regiunea Herson, a afirmat că pregătirile rușilor pentru referendumuri ar fi fost date oarecum peste cap de când armata Kievului a început atacurile cu sistemele americane de rachete HIMARS, dar că data preliminară ar fi rămas 11 septembrie.
ISW precizează că autoritățile de ocupație ar putea, de asemenea, să modifice cronologia așa-ziselor referendumuri în funcție de evoluția din teren a evenimentelor.
Prin eliminarea opțiunilor de vot în persoană și trecerea la “întrebare” din casă în casă, autoritățile de ocupație ruse își sporesc oportunitățile de intimidare a civililor ucraineni. Potrivit experților de la ISW, acest efort este inutil pentru a manipula votul rezultatului pe care-l dorește Kremlinul, în schimb face ca orice supraveghere independentă să fie aproape imposibilă.
Rusia a ocupat părți din regiunea Lugansk din 2014 și are probabil o capacitate mai mare de a mobiliza colaboratorii pentru secțiile de votare decât în zonele nou ocupate. Din acest motiv, potrivit Institutului de Studiu al Războiului, autoritățile de ocupație din regiunea Donețk ar putea permite și votul online, ceea ce le-ar facilita oficialilor ruși o eventuală modificare a rezultatelor.