Profesorul Carlo Doglioni, președintele Institutului Național Italian de Geofizică și Vulcanologie, a declarat pentru ziarul italian Corriere Della Sera, citat de unilad.com: „Ceea ce numim „placa arabă” s-a deplasat cu aproximativ 3 metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu placa Anatoliană.
„Vorbim despre o structură în regiunea de graniță dintre această lume, cea a plăcii arabe și cea a plăcii Anatoliei.”
Zona se află pe mai multe linii de falie, ceea ce înseamnă că este frecvent lovită de cutremure.
Doglioni a adăugat: „Vorbim de mișcare continuă, planul faliei este foarte înclinat și în timpul evenimentului observăm o deplasare orizontală a celor două laturi ale faliei. Cu alte cuvinte: este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest în raport cu placa arabă.”
Intensitatea evenimentelor seismice din Turcia și Siria par să confirme această teorie, cu atât mai mult cu cât cutremurele s-au simțit până în Groenlanda - la 3.433 de mile (5.524 de kilometri) de epicentrul cutremurelor uriașe - a confirmat Studiul Geologic al Danemarcei și Groenlandei.
„Cutremurele mari din Turcia au fost înregistrate în mod clar pe seismografele din Danemarca și Groenlanda. Valurile de la cutremur au ajuns la seismograful de pe insula daneză Bornholm la aproximativ cinci minute după ce a început activitatea seismică,” a spus seismologul Tine Larsen, potrivit The Local.