”Gestionarea migranţilor este o responsabilitate împărtăşită şi o prioritate comună a UE şi Turciei”, a declarat Margaritis Schinas.
Ankara a interzis cetăţenilor irakieni, sirieni şi yemeniţi să cumpere bilete de avion şi să se îmbarce către Belarus de pe aeroporturi din Turcia.
Această decizie a fost salutată imediat de către UE, care acuză Belarusul de faptul că a organizat un aflux de mii de migranţi, originari în principal din Orientul Mijlociu, la frontiera sa cu Polonia, ca represalii faţă de impunerea unor sancţiuni occidentale, în urma reprimării opoziţiei după alegerile prezidenţiale belaruse din vara lui 2020.
Minskul a anunţat joi că aproximativ 7.000 de migranţi se află pe teritoriul său, dintre care peste 2.000 la frontiera cu Polonia.
Potrivit unei purtătoare de cuvânt a preşedinţiei belaruse, Natalia Eïsmont, Guvernul belarus este pregătit să acţioneze în vederea repatrierii a 5.000 de migranţi.
Turcia este una dintre principalele ţări de primire de refugiaţi din lume. Pana astazi Turcia a primit 3,4 milioane de sirieni şi 400.000 de afgani, în baza unui acord financiar cu U.E.