Un contract uriaș menit să fortifice granițele României era discutat în anul 2004 de Executivul condus de Adrian Năstase. La acea vreme, în fruntea Ministerului de Interne era Ioan Rus care a dat ordin trupei de generali conduse de Toma Zaharia să negocieze un contract cu șefii EADS, o companie specializată în sisteme de securitate.
Potrivit site-ului anchetatorii.ro, în doar două zile firma BEARING POINT, angajată de Ministerul de Interne în 2004, a reușit să elaboreze studiul de fezabilitate și a fost plătită cu suma de 400.000 de euro.
La ordinul de minstru dat de Marian Săniuță, generalul Toma Zaharia reprezenta firma românească în contractul pentru securizarea frontierelor. Contractul cu concernul multinațional EADS s-a semnat pentru circa 650 de milioane de euro. În august 2004, la semnarea contractului au participat și premierul Adrian Năstase împreună cu cancelarul german Gerhard Schroder.
Contractul a fost făcut în grabă, iar partea română nu a fost suficient de atentă cât să vadă că societatea germană era dispusă să realizeze DOAR studiul de fezabilitate. La Înalta Curte de Casație și Justiție a fost depusă plângere penală pentru abuz în serviciu față de toți generalii care au dispus semnarea contractului. Contractul încheiat cu EADS avea clauze neclare. Lipsa unui cost ferm constituia un risc major, pentru că prețul final putea fi mult mai mare decât cel anticipat.
În 2005 a venit Vasile Blaga în fruntea Ministerului de Interne și a diminuat valoarea contractului de la 650 de milioane de euro, la 524 de milioane de euro. După el, în 2009, Dan Nica a rectificat contractul cu EADS și l-a ridicat la suma de 750 de milioane de euro, bani pe care trebuia să îi suporte statul român pentru securizarea granițelor.
La acele vremuri, Ion Țiriac era liantul care a unit miniștrii români cu afaceriștii germani și francezi, arată cei de la anchetatorii.ro. Țiriac făcea afaceri cu ministrul Ioan Rus prin comerțul de automobile nemțești. Încă din anii 90, Țiriac era cunoscut pentru relația de prietenie cu Dieter Zetche, șeful de vânzări de la Daimler Chrysler de la acea vreme care acum a ajuns directorul executiv al colosului de automobile nemțești.
Țiriac și Zetche vorbeau la acea vreme despre comercializarea mașinilor sale în România, adică să deschidă o nouă piață. Zilnic ajungeau zeci de remorcI cu câte 6-8 mașini nemțești la porțile lui Țiriac, susțin jurnaliștii de investigație. În realitate, mașinile acestea nu erau niciodată înmatriculate pe piața din România pentru că urmau să fie vândute în Arabia Saudită, susțin jurnaliștii.
Țiriac a avut relații foarte bune și cu fondatorul unei multinaționale franceze, apropiate de EADS, Jean-Luc Lagardere. Fundația Secolul XXI, unde a fost președinte Victor Ponta, împreună cu francezul Lagardere au deținut în co-proprietate postul Radio XXI. Legătura dintre Fundația „Secolul XXI” și EADS începe încă din timpul guvernului Năstase, odată cu contractul controversat de achiziționare a două fregate militare învechite de la grupul BAE Systems din Marea Britanie. Contractul a fost negociat și semnat de George Maior, care pe atunci era secretar de stat la Ministerul Apărării. Iar din 2006 a ajuns director la SRI.
Potrivit britaniclor de la The Observer, în 2007 au apărut acuzații că un politican român ar fi primit un comision secret de 6 milioane de lire sterline. DNA a deschis o anchetă pe care a și închis-o 2 ani mai târziu în lipsă de probe.
MAI a plătit în mai multe tranșe către EADS sute de milioane de euro. 60 de milioane de euro ar fi fost deturnați, prin intermediul unor firme, în buzunarele unor miniștri și ale unor oameni cheie din filiera lui Ion Țiriac și a rețelei lui Claudiu Florică.
Pe vremea când era șef al Corpului de Control al prim-ministrului din cabinetul Năstase, Victor Ponta avea prin lege atribuția și obligația de a verifica modul de negociere a contractului privind securizarea frontierelor României de către EADS. Cei de la anchetatorii.ro arată că Ponta era într-un conflict evident de interese deoarece conducea Fundația „Secolul XXI” asociată cu grupul Lagarder, care este fondator al EADS. Tot într-un conflict de interese era și ministrul de Interne Ioan Rus, reprezentantul român al grupului Daimler, celălalt fondator al EADS.
Atât SRI, condus la acea vreme de George Maior, cât și Direcție de Informații și Protecție internă, serviciul secret al MAI, condus de Virgil Ardelean, au închis ochii la afacerile lui Țiriac, dar și la oamenii care negociau cu EADS, arată cei de la anchetatorii.ro.
Toate firmele implicate în afacerea COMICEX-EADS cu toți subcontractorii lor au primit aviz favorabil de la DIPI și SRI.
Nici la DNA, procurorii nu au avut de gând să răstoarne rețelele din umbra Ministerului de Interne. Laura Codruța Kovesi a fost decorată la Ambasada Franței cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler în 2016. Procurorii DNA au clasat în 2018 contractul EADS, asta pentru că rezolvarea litigiilor nu se supun legislației românești, ci urmează să fie arbitrate de instanțele statului francez. La Munchen, procurorii germani au început să descindă la filialele „Airbus Defence and Space” – fostul grup EADS. Magistrații germani au informații că s-au comis grave acte de corupție în România și Arabia Saudită.