Circumstanțele în care spitalul modular cu 19 corturi a fost achiziționat de Unifarm în pandemie și adus în Bacău, unde nu a fost folosit, rămân rămâne necunoscute, din cauză că procurorii anticorupție au clasat dosarul de cercetare penală, relatează ziaruldebacau.net.
Spitalul modular din Bacău - corturile și dotările - a fost achiziționat din Olanda, cu 3 milioane de euro, de compania națională Unifarm, în perioada în care director era Adrian Ionel, trimis în judecată de DNA, sub control judiciar, acuzat – printre altele – de luare de mită într-un contract de achiziții de combinezoane și măști de protecție. Dacă ar fi funcționat, în spitalul modular de la Bacău ar fi putut fi tratați 56 de pacienți bolnavi de COVID-19 în acea perioadă.
Dosarul achiziției spitalului modular „gonflabil” de la Letea Bacău a fost clasat de procurori, în timp ce tunul din pandemie dat de Unifarm este încă analizat. Fostul director Unifarm - Adrian Ionel a fost deja condamnat în primul dosar deschis în timpul pandemiei. El a fost condamnat în iulie 2022 la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru o mită de 760 de mii de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale. Potrivit Raportului final al Comisiei de anchetă parlamentar, sunt în derulare 102 anchete penale privind achiziţiile publice din timpul pandemiei. Compania Unifarm, de exemplu, a făcut achiziții fără nicio regulă de peste un miliard de lei și a rămas cu echipamente expirate de jumătate de miliard. Documentul a fost depus marți, 18 aprilie, la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Potrivit Raportului, Unifarmnu ar fi respectat nicio prevedere legală privind achizițiile, achizițiile derulate fiind în valoare de aproape 1,1 miliarde de lei: „În perioada stărilor de alertă și de urgență, CN Unifarm SA a derulat achiziții în valoare de 1.076.825.235 lei, fără a se supune niciunei norme referitoare la derularea de achiziții publice”, se arată în raport.
În cazul dosarului achiziției spitalului modular de la Bacău, cu 3 milioane de euro de către Unifarm, „procurorii anticorupție au dispus soluția clasării în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b («fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege») din Codul de Procedură Penală. Precizăm că, în dosarul respectiv s-au desfășurat acte de urmărire penală doar cu privire la faptă («in rem»), prin urmare, nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”, potrivit ziaruldebacau.ro.
Spitalul modular gonflabil nu a funcționat niciodată, fiind „închis” în decembrie 2021, la aproape doi ani de la instalare. Spitalul, instalat în aprilie 2020, a fost „deschis” în Bacău pe 25 mai 2020, în prima parte a pandemiei. După ce a rămas nefolosit, s-a dezumflat pe stadionul de la baza sportivă Letea.