Organizația Mondială a Sănătății anunță că monitorizează și varianta de coronavirus depistată prima oară în Franța, apoi în alte țări, dar atrage atenția că nu a devenit o amenințare de când a fost confirmată anul trecut.
Este vorba de varianta de coronavirus B.1.640, denumită "IHU" de cercetătorii francezi - detectată pentru prima dată în mai multe ţări în septembrie 2021.
OMS a anunțat că această tulpină se numără printre cele monitorizate, însă nu circulă deocamdată pe scară largă, potrivit declarațiilor Mariei van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul organizației.
Altă tulpină de coronavirus - IHU, depistată în Europa. Cât de periculoasă este, în comparație cu OMICRON
Organizația monitorizează mai multe variante și, atunci când constată că una poate prezenta un risc semnificativ, o declară o „variantă de îngrijorare”. Deocamdată, varianta franceză este doar investigată, potrivit OMS.
Există două categorii importante de variante virale pe care OMS le monitorizează cu mare atenţie: "variante îngrijorătoare", care includ Delta şi Omicron, şi "variante de interes".
Varianta a fost identificată la 12 persoane din sudul Alpilor aproximativ în aceeași perioadă în care Omicron a fost descoperit în Africa de Sud în 2021. Ultima variantă - OMICRON s-a răspândit accelerat în lume și a declanșat mai multe explozii de infectări, spre deosebire de cea franceză pe care cercetătorii de la IHU Mediterranee Infection au denumit-o IHU.
Primul pacient identificat cu varianta franceză COVID-19 era vaccinat și tocmai se întorsese din Camerun.
„Este prea devreme pentru a specula asupra caracteristicilor virusologice, epidemiologice sau clinice ale acestei variante IHU pe baza acestor 12 cazuri”, au anunțat cercetătorii în lucrarea publicată într-o revista medicala, scrie time.com.