UPDATE: "Mă voi întâlni astăzi cu doamna prim-ministru pentru a discuta despre posibilele modificări la legea privind recursul compensatoriu. Îi voi prezenta rezultatele evaluării consecinţelor ale legii privind recursul compensatoriu. Voi prezenta premierului posibilele soluţii de urmat, adică incidente asupra conţinutului actului normativ. Vom decide şi vă voi anunţa", a spus Tudorel Toader, luni dimineaţă.
"Referitor la declaraţia privind posibila Ordonanţa de Urgenţă pentru contestaţia în anulare ce va putea fi formulată de cei care din 2104 încoace, la zi, au fost condamnaţi în complete sau de complete nelegal constituite. Cred că atenţia dumneavoastră ar trebui să se îndrepte cel puţin în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut, adică cei care nerespectând prevederile imperative ale legii, au constituit altcumva completele şi am ajuns în situaţia în care, timp de aproape 4 ani de zile, completele de 5 judecători au fost nelegal constituite", a mai declarat ministrul Justiţiei.
"Vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracţional, o nouă evaluare a datelor statistice ale ANP, vom analiza cauzalitatea, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii legii. Luni (21 ianuarie, n.r.) vom avea o întrevedere cu doamna premier, îi voi prezenta rezultatele, propunerile legislative care pot fi luate", a declarat Tudorel Toader, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri, la Ministerul Justiţiei.
Tot atunci, Toader a subliniat că fenomenul infracţional este mai scăzut decât în anii anteriori, însă spusele sale au fost contrazise de procurorul general Augustin Lazăr, care a precizat că trebuia făcut un studiu de impact privind recursul compensatoriu în urmă cu 2 ani şi că se observă un grad de agresivitate la care au contribuit cei care au fost eliberaţi, parchetele fiind în situaţia de a depune din nou eforturi pentru a-i prinde.
În acelaşi context, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului României o analiză urgentă şi soluţii legate de recursul compensatoriu, susţinând că nimeni nu trebuie să se teamă şi siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă.
Reacţiile vin după ce mai multe cazuri de violenţă înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane ieşite mai devreme din închisoare în baza recursului compensatoriu. Câţiva protestatari şi-au manifestat de nemulţumirea faţă de lege, manifestând cu vopsea roşie, pe scările Ministerului Justiţiei.
Protestatarii care au aruncat ”sânge” la Ministerul Justiției s-au ales cu dosar
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.