Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lansat miercuri dimineaţă un atac dur la adresa procurorilor, în condiţiile în care aceştia au criticat în mod unanim modificările propuse de Toader la pachetul de legi pe Justiţie.
"În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituţional. Iniţiatorul are rolul de a iniţia legea şi de a o supune dezbaterii, Guvernul îşi asumă sau nu schimbările, dacă trece de Guvern se duce în Parlament... Procurorii nu fac legi, nu am ştiut că avem Parlament tricameral, cu Senat, Camera Deputaţilor şi Procuratură. Procurorii doar aplică legea, iar CSM o avizează", a declarat Toader miercuri dimineaţa, într-o conferinţă de presă de la Ministerul Justiţiei.
Toader a precizat că va trimite azi proiectul de modificare a codurilor pe Justiţie către CSM pentru avizare. Ar fi a treia oară când pachetul de legi ajunge la CSM, potrivit lui Toader.
"Trimit proiectul de lege la CSM, aştept să-l primim înapoi, apoi îl trimit la Guvern şi de acolo începe procedura instituţional. Ministerul Justiţiei e iniţiator, am pus în dezbatere principalele probleme", a punctat Toader.
"Când Monica Macovei era ministru, legile Justiţiei au trecut fără dezbatere, prin asumarea Guvernului"
Ministrul Justiţiei a observat că discursul s-a schimbat în ultimele zile, trecând de la acuzele legate de transparenţă, la conţinutul efectiv al modificărilor legislative.
Toader a precizat că dezbaterea publică în cazul noului pachet de legi a fost una amplă, "fără precedent", în timp ce în 2005 când s-au schimbat masiv legile din Justiţie nu a fost niciun fel de dezbatere.
"În 2005 aceleaşi legi au fost modificate prin procedura asumării Guvernului, fără nicio dezbatere. Ministru era atunci Monica Macovei, era evident că pachetul de legi va trece, Guvernul avea susţinere în Parlament. Atunci nu s-a vorbit nici de transparenţă, nici de lipsa dezbaterii. Acum avem numeroase dezbateri şi observ că s-a schimbat subiectul dinspre transparenţă pe conţinutul soluţiilor", a mai spus Toader.
Atacurile lui Toader la adresa procurorilor nu s-au oprit aici, ministrul amintind şi de subiectul controversat al pensiilor magistraţilor: "Am fost procuror, ştiam şi încă ştiu că procurorii aplică legea, legea e opera legiuitorului... Eu pun in discutie posibile linii de modificare, să spuna lumea, societatea dacă e corect sau nu ca un procuror sau judecator să se pensioneze şi să se reangajeze mâine".
Procurorii resping clar propunerile controversate ale lui Tudorel Toader. „Nu este în regulă"
Procurorul general Augustin Lazăr a prezentat rezultatul consultărilor din Adunarea generală a procurorilor. Cele mai discutabile propuneri au fost respinse în unanimitate, iar alte idei ale lui Tudorel Toader au fost respinse cu majoritate clară.
Procurorii generali din țară, șefi ai DNA și DIICOT, au discutat cu procurorul general al României în urma propunerilor de modificare a legilor Justiției. Dacă unele au fost considerate de bun simț, altele au fost catalogate ca fiind schimbări ce afectează şi lezează independenţa Justiţiei.
Și procurorul șef al DIICOT a comentat propunerile bizare ale ministrului justiției. El spune că unele „nu sunt foarte bine venite în acest moment, dar proiectele au şi foarte multe puncte bune".
Procurorii DNA desfiinţează reforma lui Toader: Este o formă de presiune!
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au analizat luni documentul PowerPoint cu modificările la legile Justiţiei propuse de ministrul Tudorel Toader şi au "desfiinţat" punctual fiecare dintre schimbările propuse.
La Adunarea generală a procurorilor din cadrul DNA ce a avut loc în data de 28 august 2017, s-au pus în discuție propunerile de modificare a legilor justiției anunțate de Ministrul Justiției Tudorel Toader la data de 23 august 2017, în forma afișată pe portalul Ministerului Justiției.
"Votul exprimat de procurorii participanţi la Adunarea generală referitor la propunerile discutate a scos în evidenţă că modificările la legile justiţiei în forma actuală reprezintă o formă de presiune asupra activităţii profesionale a procurorilor din Direcţia Naţională Anticorupţie", se spune în comunicatul DNA.