UPDATE, vineri, ora 12:00. Tudorel Toader spune că niciun candidat nu îndeplineşte condiţiile pentru a prelua şefia DNA.
"Niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale", spune ministrul Justiţiei.
Ministerul Justiției a organizat, în perioada 09 – 27.07.2018, procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.
Selecția s-a desfășurat în condițiile prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu Standardele de organizare și desfășurare a selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Standardele de evaluare a interviului susținut în cadrul selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale.
În urma desfășurării procedurii de selecție, vă aducem la cunoștință faptul că nu se va face o propunere de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție dintre candidații participanți, procedura urmând a fi reluată.
.............
Tudorel Toader anunță azi numele celui care a trecut de interviul pentru funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție. În presă se vorbește că ministrul Justitiei ar avea un favorit. Este vorba despre procurorul Cristian Lazăr, din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție.
Tudorel Toader va face, vineri, la ora 12:00, anunţul privind concursul pentru funcţia de procuror-şef al DNA, a informat Realitatea TV.
Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA sunt: Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reiterat, vineri dimineață, înainte de anunțul privind funcția de procuror-șef DNA, că este posibil ca unul dintre cei patru candidați să fie desemnat, la fel cum este posibil ca niciunul să nu fie desemnat și procedura să se reia.
"În mod evident, nu aveam cum să iau decizia înaintea deliberărilor. La orele 10.00, mă întâlnesc cu secretarii de stat, la orele 12.00, sper că finalizăm și vă putem anunța rezultatele. Interviurile s-au desfășurat potrivit procedurii, iar despre rezultate, despre impresii putem vorbi numai după ce finalizăm procedura. În mod firesc, regulamentar, există această posibilitate pe care eu am anunțat-o și dacă vreți, o repet. Este posibil să desemnăm un candidat, după cum , da, este posibil să nu desemnăm niciun candidat. Asta nu înseamnă o opțiune a mea, asta înseamnă cele două posibilități legale până la urmă", a declarat, vineri dimineață, Tudorel Toader, conform Mediafax.
Castingul pentru șefia DNA a bifat, joi, etapa interviului la Ministerul Justiției. Fiecare dintre cei patru pretendenți a încercat să îl convingă pe Tudorel Toader că merită să ocupe fotoliul lăsat gol după revocarea Laurei Codruța Kovesi. Vineri, ministrul Justiției va anunța dacă alege pe cineva sau se reia procedura.
Cine sunt cei care vor fotoliul lui Kovesi: Florentina Mirică, Marius Iacob, Cristian Lazăr şi Elena Grecu
Primul procuror care și-a depus candidatura este Florentina Mirică, anunţă Realitatea TV. Ea este cea care a instrumentat ancheta în care a fost vizat fostul vicepremier Gabriel Oprea şi fostul ministrul de Interne, Petre Tobă.
După Florentina Mirică, şi Marius Iacob şi-a depus candidatura pentru şefia DNA. Acesta este procurorul care a instrumentat dosarul copiilor morți la Maternitatea Giulești, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, dar și dosarul Elodia Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.
Acesta lucrat cu Laura Codruța Kovesi şi la Parchetul General, ca prim-adjunct al acesteia și ca Procuror șef secție (delegat) – Secția de urmărire penală și criminalistică.
Cristian Lazăr, adjunctul secției de urmărire penală la Parchetul General, este cel de-al treilea candidat la șefia DNA.
Cristian Lazăr este magistratul care, pe 26 iunie 2013, a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta.
Al patrulea nume care s-a înscris în cursa pentru şefia DNA este procurorul Elena Grecu. Aceasta lucrează, din 2015, ca şefă a Biroului Juridic al DNA, structura centrală. Anterior, a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
------------------------------------
ȘTIREA INIȚIALĂ
Joi au avut loc interviurile la Ministrul Justiției cu cei patru candidaţi pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție. Tudorel Toader își va anunța concluziile vineri, apoi va înainta o propunere Consiliului Superior al Magistraturii, pentru avizul consultativ. Președintele Klaus Iohannis va avea ultimul cuvânt.
Pentru postul lăsat liber de Laura Codruța Kovesi sunt patru candidați. Trei dintre ei fac parte chiar din structura DNA. Cel de-al patrulea vine de la Parchetul General.
Tudorel Toader: Nu înseamnă că, dacă sunt 4, unul dintre ei va fi şeful DNA
Primul procuror care și-a depus candidatura este Florentina Mirică. Mirică este cunoscută ca fiind o apropiată a fostei şefe a Direcţiei, Laura Codruţa Kovesi. De altfel, Kovesi a mers de mai multe ori la sediul CSM, pentru a o susţine pe Mirică în acţiunea disciplinară.
Florentina Mirică a răspuns întrebărilor presei la sosirea la Ministerul Justitiei:
"Sper ca experienţa şi proiectul managerial să fie de succes pentru această instituţie, care trebuie să-şi îndeplinească în continuare atribuţiile legale. Ştim cu toţii că fenomenul corupţiei nu s-a diminuat, el este unul generalizat. De la mica corupţie, acea ciocolată dată la ghişeu, înscrierea copiilor la grădiniţă, obţinerea examenului de licenţă până la vestitul procent de 10 % din valoarea contractelor, acesta este motivul pentru care DNA trebuie să-şi exercite atribuţiile legale", a declarat Mirică la sosirea la interviu.
Întrebată despre faptul că este considerată o apropiată a Laurei Conduţei Kovesi, candidata la şefia DNA a răspuns: "nu este un argument legal şi sper sa nu conteze".
Florentina Mirică a intrumentat dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu.
De-a lungul timpului, Florentina Mirică a realizat mai multe dosare importante: judecătorul Stan Mustață, afaceristul Dinel Staicu - „Șpagă pentru achitare”, fostul boxer Rudel Obreja - „Spagă la Curtea Supremă”, afaceristul Catalin Chelu - „Mită la MAI”, judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu - „Rețeaua judecătoarelor de la Tribunalul București” sau Veronica Cârstoiu - „Regina șpăgii din justiție".
Ea este cea care a instrumentat ancheta în care a fost vizat fostul vicepremier Gabriel Oprea şi fostul ministrul de Interne, Petre Tobă. De altfel, în dosarul în care este investigat Gabriel Oprea, dar şi fostul ministru de Interne Petre Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI, Florentina Mirică a fost şi cercetată disciplinar, fiind acuzată că a divulgat date confidenţiale din dosar.
Mai exact, acţiunea disciplinară a fost formulată pentru săvârşirea abaterii prevăzute de art. 99 lit. j) din Legea 303/2004, respectiv "nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii".
Pe 27 iunie, Secţia pentru Procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis respingerea acestei acţiuni disciplinare.
Al doilea care şi-a depus candidatura pentru locul rămas liber în fruntea DNA este Marius Iacob. Iacob este procuror-sef adjunct la DNA. Acesta s-a făcut cunoscut după ce a orchestrat celebrul caz Elodia, care s-a finalizat cu condamnarea lui Cristian Cioacă la ani grei de închisoare.
Marius Iacob este procurorul care a instrumentat dosarul copiilor morți la Maternitatea Giulești, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, dar și dosarul Elodia Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.
Marius Iacob a lucrat cu Laura Codruța Kovesi şi la Parchetul General, ca prim-adjunct al acesteia și ca Procuror șef secție (delegat) – Secția de urmărire penală și criminalistică.
Cristian Lazăr, adjunctul secției de urmărire penală la Parchetul General, este cel de-al treilea candidat la șefia DNA.
Cristian Lazăr este magistratul care, pe 26 iunie 2013, a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta.
Al patrulea nume care s-a înscris în cursa pentru şefia DNA este procurorul Elena Grecu. Aceasta lucrează, din 2015, ca şefă a Biroului Juridic al DNA, structura centrală. Anterior, a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.