În jurul orei 10.33, întrevederea celor doi s-a încheiat, iar ambsadorul SUA a spus că a avut o discuţie fructuoasă cu ministrul, iar pe viitor, intenţionează să colaboreze cu Guvernul şi ministrul.
Am avut o discuţie foarte eficientă cu domnul ministru Toader, în această dimineaţă, într-un spirit pozitiv, care trebuie să existe în cadrul parteneriatului nostru strategic. Vom transmite o declaraţie comună pe parcursul acestei zile. Discuţiile au avut loc într-un spirit de cooperare. Am făcut schimb de informaţii şi păreri şi abia aştept să lucrez mai departe cu ministrul şi Guvernul”, a spus Klemm, după întâlnirea cu Tudorel Toader, de la sediul Ministerului Justiţiei.
"Poate că este îngrijorat că în proiectul de modificare a legilor Justiției nu am propus cel mai democratic sistem, care este cel american și care prevede că Procurorul General e numit de Senat. Mă gândesc și eu să propun ca Procurorul General să fie numit de Senat", a declarat Toader, la o emisiune TV.
Ministrul Justiţiei a declarat că marţi va avea o întâlnire cu ambasadorul SUA, în urma căreia va afla cum îşi motivează Hans Klemm îngrijorarea.
"Am văzut că media a titrat, oarecum specific modului de abordare, că ambasadorul a chemat ministrul Justiţiei la dialog. De principiu, nu poate să ma cheme la mine în birou. Daca mă chema la ambasadă, mergea. E a treia oară când mă întâlnescu cu ambasadorul. Am primit la Ministrul Justiţiei mai mulţi ambasadori, de fiecare dată la iniţiativa dânşilor. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere, am oferit varianta mea, pe care a acceptat-o cu promptitudine. Aş fi preferat şi motivarea exprimării îngrijorării. Discursul a fost prin media. Mâine o sa aflu, am să întreb, probabil, sau o să-mi spuna domnia sa. Deşi e foarte posibil ca mâine să nu discutăm de legile justiţiei pentru că în vizitele anterioare m-a invitat să fac o vizită în SUA. Voi vedea mâine", a mai spus Toader.
Recent, Ambasada SUA a afirmat că Statele Unite au luat la cunoştinţă de propunerile de legi pe Justiție cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar şi că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent.
”Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii noastre comune. Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie”, se arată în declaraţia ambasadei SUA.