Armata israeliană a bombardat masiv sâmbătă sistemele antiaeriene din Siria după ce un avion militar israelian a fost doborât în timpul unui raid precedent, anunţă armata israeliană, precizând că este vorba de „cel mai puternic atac" antisirian din 1982 încoace.
„Departamentul american al Apărării nu a participat la această operaţiune militară. Israelul este cel mai apropiat partener al nostru în această regiune şi susţinem în totalitate dreptul Israelului de a se apăra de ameninţările care vizează teritoriul israelian şi cetăţenii", a declarat Adrian Rankine-Galloway, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Bomba cu ceas din Orientul Mijlociu. Israelul, bombardament masiv. "Veți plăti scump"
Benjamin Netanyahu a discutat telefonic, sâmbătă, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, un susţinător al Administraţiei din Siria.
"I-am reiterat (preşedintelui Vladimir Putin -n.red.) obligaţia şi dreptul nostru de a ne apăra de atacurile lansate de pe teritoriul Siriei. Am stabilit ca măsurile de coordonare între armatele noastre să continue", a declarat Benjamin Netanyahu, citat de site-ul Ynetnews.com.
La rândul său șeful Kremlinul a insistat asupra nevoii ca Israelul să nu facă pași suplimentari în escaladarea conflictului din regiune.
Premierul israelian a discutat şi cu secretarul de Stat american, Rex Tillerson. "Israelul vrea pace, dar vom continua să ne apărăm constant de orice atac şi de tentativele Iranului de a acumula prezenţă militară în Siria împotriva noastră", a subliniat Netanyahu.
Un avion israelian de vânătoare de tip F-16 a fost doborât în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă de sistemele antiaeriene siriene în timp ce efectua raiduri aeriene în Siria ca reacţie la infiltrarea unei drone de fabricaţie iraniană în partea de nord a Israelului. Cei doi piloţi ai avionului israelian s-au catapultat şi au reuşit să ajungă în nordul Israelului. Armata israeliană susţine că avionul de vânătoare israelian a fost doborât de artileria siriană cu rachete de fabricaţie rusească.
În replică la aceste incidente, Israelul a lansat sâmbătă după-amiază o nouă serie de raiduri aeriene în Siria. Riposta a fost "cel mai mare şi cel mai semnificativ atac efectuat împotriva sistemelor antiaeriene siriene de la Operaţiunea Pace în Galileea", efectuată în 1982, în timpul Primului Război din Liban, afirmă generalul de brigadă Tomer Bar, un comandant al Forţelor Aeriene israeliene, citat de cotidianul Times of Israel.
Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, argumentând că vizează transporturi de armament iranian spre mişcarea fundamentalistă şiită Hezbollah, activă în sudul Libanului, dar care oferă susţinere militară Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste. La rândul lor, Iranul şi Siria sunt principalii susţinători politici şi militari ai regimului de la Damasc, potrivit Mediafax.