De exemplu, cântărețul de opera Gabriel Wyner a explicat în cartea sa că una din cele mai eficiente metode de a învăța o limbă nouă este să citești o dată o listă de cuvinte în acea limbă, iar apoi să te testezi în mod repetat. Ei bine, specialiștii sunt de acord cu teoria acestuia și vin cu argumente.
Cercetătorii Henry L. Roediger III și Jeffrey D. Karpicke au realizat un studiu în 2003, care demonstrează că testatul asupra reținerii unei informații, chiar dă roade. În cadrul studiului, participanții au fost rugați să citească o listă de cuvinte fie o dată, fie de cinci ori. Ulterior, au făcut un rest recapitulativ fie peste cinci minute, fie peste o săptămână.
Rezultatele au arătat că paticipanții care au citit lista de cinci ori s-au descurcat mult mai bine la testul recapitulativ peste cinci minute, pe când cei care au citit o dată și au dat testul peste o săptămână s-au descurcat mai bine decât ceilalți. Cu alte cuvinte, cei care au citit cuvintele doar o dată și au fost testați au dat dovadă de o memorie pe termen lung îmbunătățită.
Repetiția este mama învățăturii
Alt studiu realizat în 2014 și condus de Carola Wiklund-Hörnqvist vine să confirme acest lucru. Mai exact, cercetătorii au analizat 83 de studenți la psihologie, care au fost puși să studieze timp de patru minute o serie de concepte psihologice. Jumătate din participanți au continuat să studieze aceste concepte, în timp ce acestea erau prezentate pe rând pe un ecran, în reprize de câte 15 secunde. Cealaltă jumătate a trebuit să facă șase teste care să arate cât de bine au reținut conceptele.
La final toți participanții au dat un test, pe care l-au repetat peste 18 zile, apoi peste cinci săptămâni. Participanții din a doua jumătate s-au descurcat mai bine la toate cele trei teste.