În momentul în care nu mai facem nimic pentru a ne îmbunătăți experiențele, cercetătorii spun că este vorba despre o adaptare hedonică, adică despre un fenomen în care fericirea experimentată odată cu trăirea de experiențe noi pălește pe măsură ce ne adaptăm la schimbare.
Însă, un studiu arată că experiențele vechi reluate în moduri complet noi și neconvenționale ar putea fi soluția pentru a ieși din această rutină.
O astfel de metodă poate întrerupe simțul adaptării la activități repetate, astfel revitalizâng senzația de bucurie de pe vremea când acestea erau noi și inedite", a declarat Robert Smith, de la Ohio State University.
Pentru a dovedi acest lucru, specialiștii au efectuat un experiment în cadrul căruia 68 de participanți au fost puși să mănânce popcorn. Totuși, doar jumătate din ei au avut voie să își folosească mâinile. Restul au fost puși să mănânce cu popcorn cu bețișoare chinezești. La final, cei care au mâncat cu bețișoarele au dat dovadă de o bucurie mai mare decât ceilalți.
„Când mănânci popcorn cu bețiș0are chinezești, acorzi mai multă atenție experienței și ești mai scufundat în ea", a explicat Smith. „Este ca și cum ai mânca popcorn pentru prima oară. Desigur, exemplul este oarecum nerealist, pentru că nu reprezintă ceva ce ai face de bună-voie în mod normal. Chiar și așa, ideea de bază este foarte importantă – dacă reușești să te suprinzi pe tine însuți, ai putea redescoperi experiențe vechi și poate chiar să înțelegi mai bine de ce ți-au plăcut atât de mult la început".